Huizer Keu-schip op onbekende wateren

Uit de Gooi en Eemlander, Eddie de Paepe  13-10-2015
HUIZEN – In Huizen, zeker op het gemeentehuis, zijn ze dol op ’natte’ beeldspraak. Daarop inhakend kan gezegd worden dat het Keu-schip eindelijk de Rede van Texel heeft verlaten. Schipper Marlous Verbeek heeft van haar reder (college en raad) algemene aanwijzingen gekregen over de haven waarnaar zij haar schip moet laveren. En over hoeveel de lading moet opbrengen: twee miljoen.

Maar omdat de bemanningsleden (de leden van de participatiegroep) het niet eens zijn over de precieze koers en de bestemming, moet er eerst nog heel wat water door de Rijn stromen. En een gevalletje Tesselschade (schipbreuk) is ook niet denkbeeldig.

Drie weken geleden kwam de participatiegroep voor het eerst bijeen. Bij Verbeek aan tafel zaten vertegenwoordigers van winkeliersvereniging ’t Hart van Huizen (Gert Jan de Lange), het Huizer Initiatief Platform HIP (Henk Mos en Gert Jan Eekel), de Vrienden van het Oude Dorp (Nienke de Wit en Charlotte Fontein) en de omwonenden (Nicolien Hofman).

Afgehaakt

Inmiddels is Nienke de Wit afgehaakt en (tijdelijk) vervangen door Fred Sanders. De Wit combineerde al geruime tijd het voorzitterschap van de Vrienden (kritische volgers van de gemeente) met het directeurschap van het (door de gemeente gesubsidieerde) Huizer Museum.

Een vreemde combinatie, realiseerde zij zich pas na het eerste Keu-conclaaf. Om een ’conflict of interest’ te voorkomen, trad De Wit – bedenker van de positivoterm ’Keu-hart’- daarom af als voorzitter van de Vrienden. Ze blijft wel actief in de club.

Opvallende aanwezige in de participatiegroep is Tuinstraat-bewoonster Hofman, die blijkbaar door de gemeente – en niet door haar buren? – is gebombardeerd tot vertegenwoordigster van alle omwonenden.

Karel Bikkers plaatste soortgelijke kritische kanttekeningen al bij de legitimatie van de HIP. Opmerkelijk: in dit platform zitten óók al vertegenwoordigers van de centrumwinkeliers en de Vrienden. Een beetje dubbelop.

Regisseur

Terug naar de ’kick off’ van 21 september. Die verliep uiteraard in een positieve sfeer. Toch werden er al wat noten gekaakt. Zo voelden de meedenkers er niets voor om via de participatiegroep verantwoordelijk te worden gemaakt voor het eindproduct. Daarom heeft de gemeente – eigenaar van de grond en risicodragende partij – haar rol als regisseur vergroot. Keerzijde van de medaille is, aldus Verbeek, dat de andere partijen minder in de melk te brokkelen hebben.

Op aandringen van de andere tafelgenoten heeft de wethouder ook besloten dat het Keu-overleg over de plannen praat, maar dat de stuurgroep (met daarin alleen vertegenwoordigers van de gemeente) in de eerste helft van volgend jaar beslissingen neemt. Die worden vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad, die de knoop moet doorhakken. De Keu-vrijwilligers willen overigens – uit tijdgebrek – liever niet ’mee ontwerpen’ maar alleen reageren op schetsen en voorstellen van de gemeente.

Van groot belang is, dat de alle gesprekspartners van de gemeente pleiten voor een helikopterview. Dus niet alleen bezig zijn met de invulling van het Keu-gat op zich, maar ook naar het hele (winkel)centrum kijken en de plek van bouwplan daarin. Dat is dus inclusief mogelijke ontwikkelingen aan de kant van de Naarderstraat.

Frisse wind

De clubs willen verder graag – voor de ’frisse wind’ – externe deskundigen (retailkenner, architect) betrekken bij de plannen, maar daar voelt Verbeek (voorlopig) niets voor. Uitzondering vormt de verkeersafwikkeling en de parkeeroplossing, met name voor de Vrienden en de bewoner essentiële aspecten.

Bijzonder punt van discussie is ten slotte nog de beoogde deelname van Gerrit Jan Visser – eigenaar van grond aan de overkant van de Keucheniusstraat – bij het overleg. Verbeek heeft hem uitgenodigd, maar de ontwikkelaar wil in iedere geval eerst het dispuut met de gemeente over de beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst (SOK) afwachten.

Onder anderen Henk Mos van de HIP heeft bedenkingen bij het aanschuiven van Visser. De centrumwinkeliers stellen dat samenwerking met Bouwfonds (eigenaar Kerkstraat-winkels) ’noodzakelijk’ is en met Visser ’wenselijk’.

U heeft gekozen voor een premium artikel

14 oktober 2015 — Filed under: Media

Geef een reactie