Status participatieproces: van Keu-gat naar Keu-hart

vissers kijk op 3 - kopie (3)

Het participatieproces, hoe gaat het er mee, hoe staat het er mee? Het is te lang stil geweest na de aankondiging van dit traject op het gemeentehuis. Tijd voor een overzicht en een update. Na de door de Vrienden georganiseerde “Boerderijsessie” van 3 februari 2014 is er een balletje in het dorp gaan rollen. De gemeenteraadsverkiezingen van dit voorjaar bleken te resulteren in een andere politieke wind. De plannen voor bebouwing rond de Keucheniusstraat kwamen door dit alles in een stroomversnelling.

Ingehaald door deze ontwikkelingen is het initiële megalomane plan – met 10.000 m² winkels, een fly-over, de inrit van de parkeerkelder naast de kerk en andere onzalige ideeën – definitief in het ronde archief verdwenen. Het gezonde verstand en een verschuiving in de politieke verhoudingen openden de weg naar een nieuwe kijk op het plangebied. Het vertaalde zich in een drastische ommekeer in het gemeentelijke denken. De gemeente kocht een groot deel van het te ontwikkelen gebied en is daarmee de belangrijkste grondeigenaar geworden. Na de grondverwerving heeft de gemeente onder leiding van wethouder Marlous Verbeek een strategie voor de ontwikkeling van een nieuw plan opgesteld. De volgende zaken springen er uit:

  • In deze raadsperiode moet er een knoop worden doorgehakt
  • Er wordt vanuit de gemeentelijke reserves ± 3 miljoen euro op de grondkosten afgeschreven
  • Participatie van inwoners, bedrijven en belangengroeperingen in de planvorming is een must.

De gemeente heeft de Vrienden, de omwonenden, de ondernemers en een club betrokken burgers, verenigd in het HIP – Huizer Initiatief Platvorm – uitgenodigd om mee te denken en mee te tekenen. De participanten hebben in eerste instantie veel energie  gestoken in het verduidelijken van hun uitgangspunt: wat je in het Keu-hart realiseert maakt deel uit van een groter geheel. Wij noemen dat een punt op de horizon zetten. De gemeenteraad vindt dat er met het oog op de planning niet teveel randgebeuren bij de plannen moet worden betrokken. Waardoor de elementen “visie en snelheid” op gespannen voet met elkaar komen staan. Dit is de reden dat de participanten externe deskundigheid aan het participatietraject willen toevoegen, een wens waaraan de wethouder tegemoet wil komen.

Op dit moment voelen we ons een broedende kip. Er wordt gewerkt aan het benoemen en kwalificeren van de bestaande toestand van het gebied: wat is waardevol om te behouden en wat mag of moet worden verbeterd om de kwaliteit op te schroeven. We streven naar daadkracht en draagvlak. Heb jij ideeën die ons wellicht kunnen helpen in dit complexe traject naar een mooi, sfeervol, leefbaar en gezellig deel van ons ons Oude Dorp? Mail naar info@vriendenvanhetoudedorphuizen.nl.

21 december 2015 — Filed under: Nieuws — Tags:

Geef een reactie