Het participatieproces rond het Keuhart: de stand van zaken (deel 4)

648074bf-0da7-4226-84a8-fe64b3ea9fa1_thumb840

Gebeurt er eigenlijk nog wel iets binnen het proces dat gemeente tezamen met het Hart van Huizen, Huizer Initiatief Platform, de bewonersgroep Tuinstraat en de Vrienden van het Oude Dorp is ingegaan om tot een zo mooi mogelijke oplossing te komen voor het invullen van het voormalige Keugat? Of is iedereen met elkaar in gesprek om maar met elkaar in gesprek te blijven? Laten we eerst even aangeven wat er definitief valt te melden: de in de media veelbesproken verplaatsing van Albert Heijn is zo goed als zeker van de baan, en dat zal in elk geval de eerstkomende negen jaar niet gebeuren. Noch Albert Heijn noch de eigenaar van het pand Bouwfonds zien dit als een zinnig en financieel haalbaar verhaal. Een beetje scepticus roept dan: “nou, nou, nou, en daar zijn jullie al die tijd dan over aan het praten, schiet lekker op”.

Keuhart overschrijdend. Even terug naar af. Het gebied Keuhart maakt deel uit van een veel groter gebied dan de huidige braakliggende postzegel. Om op korte en lange termijn het Oude Dorp aantrekkelijk te maken voor burgers, bewoners, toeristen en winkeliers vinden alle  participanten dat je ook groter moet denken dan de ontwikkeling van alleen een klein stukje grond aan de Keucheniusstraat. Je moet zo’n proces breed ingaan, met veel ambitie en uitdagingen. Je moet kansen zien en benutten. Denk aan het upgraden van de entree van ons dorp bij de Oude Kerk; wat doe je met de oude Naarderstraat voor het Wapen van Huizen; wat zijn de mogelijkheden om een verbinding te leggen met de groene long om het kerkhof en oude gemeentehuis; wat moet je in de Kerkstraat met het pand van Blokker met op de kop het nu niet bepaald fraaie oude postkantoor; hoe kun je de foeilelijke achterzijde van AH inclusief de ingang van de parkeergarage aan de Keucheniusstraat ombouwen tot een aantrekkelijker geheel; hoe wikkel je het verkeer af; wat wordt de functie van het Oude Raadhuisplein en heeft dat consequenties voor de opstelling van de zaterdagmarkt?  De participanten hebben in het achter liggende proces over dit alles een wezenlijke visie aangedragen. Er zijn weldoordachte plannen die Keuhart overschrijdend zijn en verder gaan dan het vertrekpunt van de gemeente dat het stukje van een paar honderd vierkante meters 2 miljoen moet opleveren. Daar moeten alle participanten mee dealen. Maar wanneer je niet verder denkt dan de spreekwoordelijke neus lang is, krijg je daar ongetwijfeld het deksel op.

Ingelast overleg. De Vrienden vinden met de medeparticipanten dat er nu knopen moeten worden doorgehakt. En ook dat hun initiatieven en inbreng serieus genomen moeten worden, anders zet je het begrip participeren op losse schroeven. Daarover gaat eind april een ingelast overleg met de wethouders Verbeek en Bakker. We houden je zo spoedig mogelijk op de hoogte over het vervolg.

21 april 2016 — Filed under: Nieuws

Geef een reactie