Het participatieproces rond het Keuhart: het is klaar maar nog lang niet af.

Maandaeindfoto participatieprocesgavond 19 juni, de laatste participatiesessie met de winkeliers, de omwonenden, het Huizer Initiatief Platform HIP, de Vrienden van het Oude Dorp Huizen, de wethouders Bakker en Verbeek en enkele vertegenwoordigers van het gemeenteapparaat, werd afgesloten met een glas bubbels. Is er dan reden tot enige vorm van feestelijkheid? De Vrienden zijn in elk geval niet ontevreden over wat er uiteindelijk is bereikt na een wat moeizame start in september 2015. Belangrijkste winstpunt is dat niet alleen het kleine stukje terrein na bijna een kwart eeuw braak liggen ingevuld gaat worden, maar dat er gekeken is naar een complete kwaliteitsimpuls voor het totale Hoofd Winkel Centrum van het Oude Dorp, een eenmalige en ons inziens ook laatste kans voor Huizen om een plek van betekenis te worden. Er zijn visies, ideeën en plannen losgelaten op een stadspark in het gebied van de Oude Begraafplaats en het voormalig Gemeentehuis; een herprofilering van de Naarderstraat ter vervanging van de huidige “racebaan” waardoor iedereen de ingang van het dorp voorbij schiet; het autoluw maken van het centrum door de kansen op ondergronds parkeren te bestuderen; het architectonisch opleuken van het zeer onaantrekkelijke “Trespastraatje” met de huidige Blokkerpanden; 12489354_464323620435166_9070137941042558504_ode transitie van het Raadhuisplein van een saai en sfeerloos geheel naar een aantrekkelijke plek met horeca en terrassen; kwalitatief goede, bijzondere en uitnodigende winkels; het opwaarderen van het Rondje om de Oude Kerk; het aanbrengen van meer groen in de stijl van het oude Huizen; de verbinding van Haven tot God met een tussenstop in de Krachtcentrale. Enzomeer, enzomeer. Alle input is nu beschreven in een gedetailleerd eind document, voor het Keuhart ligt er een uitvoerig Beeld Kwaliteits Plan waarin vastgelegd is hoe het gaat worden, van plattegrond tot stoeptegelPostkantoor nieuw.

“Kom op Vrienden, hou nu eens op met dit vage geleuter, maar kom nu eens met de concrete plannen, met schetsen, met plattegronden: hoe gaat het er allemaal uitzien? Stop met dat achterkamertjes gedoe, wees open en transparant. Of zijn jullie volledig ingekapseld en moeten de burgers maar weer zien wat er van komt”? 

Toegegeven, de Vrienden zouden niets liever doen dan eenieder nu direct breed informeren over wat er is bereikt. Het kriebelt om iedereen deelgenoot te maken over zaken waar we 100% blij mee zijn en over zaken waarbij we water in de wijn hebben moeten doen als consequentie van een spannend en inspannend democratisch proces. Maar het woord is nu eerst aan de politiek, aan het college dat deze plannen moet presenteren aan de gemeenteraad die dan weer de uiteindelijke beslissing neemt. Is dit participatieproces nu definitief voorbij? Geenszins! Alle participanten, zonder uitzondering, hebben de wens uitgesproken om nauw betrokken te blijven bij de verdere afwikkeling en de uitvoering van de plannen. It’s not over till it’s over.

23 juni 2016 — Filed under: Nieuws — Tags:

Geef een reactie