Het Participatieproces: meer dan alleen een Keucheniushof!

 

model hof

model straatwand

model hof,  straatbeeld vanaf Tuinstraat

De lokale en regionale media stonden de laatste tijd behoorlijk vol over de afloop van het participatieproces rond het voormalige Keugat. Er verschenen artikelen over het eindresultaat, gelardeerd met impressies over hoe het ongeveer gaat worden. Op social media was het een tijdje trending topic. In februari 2014 hebben de vrienden in feite al het voortouw genomen tijdens de inmiddels roemruchte Boerderijsessie, die uiteindelijk mede geleid heeft tot dit voorlopig succesvolle participatieproces. Zijn de Vrienden van het Oude Dorp er na 10 maanden intens overleg met gemeente, winkeliers, bewoners, en het Huizer Initiatief Platform nu klaar mee? Gaan zij weer over tot de orde van de dag? Wat staat er nog verder te gebeuren? Op redelijk korte termijn, in september, buigt de gemeenteraad zich over de ontwikkelde plannen voor het Keugat. Waarbij onder andere gekeken wordt naar de eis, dat het te bebouwen stuk grond bij aanbesteding 2 mio euro moet opleveren.  Of dat realistisch is? Misschien wel, misschien ook niet. Er liggen 2 alternatieve plannen voor – model Straatwand en Hof – waarbij de absolute voorkeur van alle betrokken participanten inclusief de gemeente gaat naar het model Hof als verreweg de meest aantrekkelijke optie. Dus mag je toch hopen dat de gemeenteraad niet uitgaat van het veel minder te prefereren straatwandmodel omdat je een paar euro tekort komt. Er ligt nu een breed gedragen plan waar alle betrokkenen in overgrote lijnen zeer happy mee zijn en waarmee na ruim 20 jaar gelamenteer rond een postzegeltje grond een grote stap vooruit wordt gezet.

Nu zijn er wel reacties in de geest van , “okay, dat Keucheniushof mag dan wel aardig zijn, maar aan de andere kant van de Keucheniusstraat (oostzijde) is en blijft het een zootje als daar niets gebeurt. Dan hebben we het over de ingang van de parkeergarage van AH, de los- en laadplekken, de achterkant van de Vershof en de panden van de Huizer projectontwikkelaar Visser die juridisch nog aan het bakkeleien is met de gemeente. Los daarvan is er nog de entree van het Oude Dorp vanaf de Naarderstraat, .jpgkerkstraat bart Smitde Kerkstraat met de eczeem verwekkende Blokkerpanden en het voormalige postkantoor, het bloedeloze Oude Raadhuisplein, betere en meer ondergrondse parkeervoorzieningen en zo meer. Hebben jullie daar met alle participanten ook aan gedacht?”

Stip op de horizon     

In basis was de insteek vanuit de gemeente voor het participatieproces: kijk naar het Keucheniusgat en kom voor 1 juli 2016 met een plan. Maar de participanten zagen meer mogelijkheden, en maakten zich hard  voor een grote kwaliteitsimpuls binnen het zogeheten Hoofd Winkel Centrum. Een eenmalige en unieke kans om van Huizen een echt aantrekkelijke dorp te maken voor bewoners, burgers en buitenlui, toeristen, winkeliers, horecaondernemers, ouderen en jongeren. De gemeente ging daar in mee. En zo werd er in gezamenlijkheid een einddocument geproduceerd waarin niet alleen het plan Keuchenishof staat getekend en beschreven, maar waar een lijst van 18 punten is opgenomen die aangeeft waar we met het Oude Dorp Huizen in de nabije toekomst naar toe willen.
In een beetje ambtelijke taal staat er: het Keuhart kan de functie van katalysator en startmotor alleen optimaal vervullen als het aantrekkelijke verbindingen heeft met het Centrum (Kerkstraat, Lindenlaan) en als het een verbinding legt tussen Centrum en Parkgebied (Arie de Waalstraat)Kortom, wat de Vrienden betreft is het Keucheniushof slechts het begin van een grote revisie van het huidige centrum. 65b1c52f7a0ee231b6ec5ce45cff7e2a

Participatieproces doorzetten

Met alle andere participanten willen de Vrienden nauw betrokken blijven bij de ontwikkeling van een stadpark rond de Oude Begraafplaats en het voormalige gemeentehuis; bij de architectonische restyling van de Kerkstraat en de Blokkerpanden zodat er een logische aansluiting komt met het Keucheniushof; bij de herstructurering van de Naarderstraat en in de toegang  naar het oude Dorp; bij het realiseren van een autoluw centrum door onder andere gekoppelde ondergrondse parkeergarages; bij het creëren van een aantrekkelijk Oude Raadhuisplein met meer horeca; bij een goede makkelijke verbinding van het Oude Dorp en het Nautisch Kwartier; Krachtcentralebij de ontwikkeling van het gebied rond de iconische Krachtcentrale. En meer. Er is nog veel te doen, zowel op korte termijn als  in de komende jaren.

Blijf ons volgen

Op onze website, en via FaceBook, zullen we de voortgang nauwgezet, alert en kritisch blijven volgen. Zo houden we je permanent op de hoogte over wat wij zien als cruciaal voor het Oude Dorp: een sfeervol, authentiek en karakteristiek centrum om te verblijven, te ontmoeten, te genieten, te winkelen, te recreëren, te bewonderen en te verwonderen. Om te leven en te laten leven, elke minuut van elke dag. Huizen is het waard.

19 juli 2016 — Filed under: Nieuws — Tags:

Geef een reactie