De toekomst van het Centrumgebied: wat was, wat is en wat moet komen

(Waar willen we met het winkelcentrum in het Oude Dorp naar toe? Nu het participatieproces rond het Keuhart voorlopig is afgerond, moet de gemeenteraad in september 2016 een ei leggen over de voorstellen hiervoor, samengebundeld in een einddocument. De participanten hebben na enig aandringen echter een hoofdstuk toegevoegd in de vorm van een zogeheten termijnagenda, een plan waarin aangegeven is wat er nodig is om het hele centrumgebied de zo noodzakelijke kwaliteitsimpuls te geven. In een serie artikelen nemen we steeds een onderdeel uit het plan bij de kop. Deze keer: de Keucheniushof)

Keu-gat met hek

Het keugat zoals het er al decennia lang bij ligt

In den beginne….. was het Keugat woest ende ledig. Maar vanaf september 2015 is er iets constructiefs gebeurd met deze bron van ergernis in het Centrum van het Oude Dorp. Na 10 maanden spannend en inspannend overleg tussen de gemeente en de participanten–Vrienden, winkeliers, omwonenden en het Huizer Initiatief Platform – is er licht aan het einde van de tunnel. Meer zweverige beeldspraak is niet nodig, het gaat vanaf nu om de harde realiteit. Ofwel: hoe staan we er voor, wat vinden we daar van en wat is er nog meer te doen?

2 modellen, 1 keuze

model hof straatbeeld vogelvlucht

Het Keucheniushof, zoals de Vrienden, de mede-participanten en de gemeente het bij voorkeur zien.

Het is alom bekend, de plannen liggen klaar om te komen tot een nieuw Keucheniushof, zoals de naam gaat worden. Er zijn in het participatieproces meerdere modellen ontwikkeld, waarvan er twee in september worden gepresenteerd. Model Hof heeft de absolute voorkeur van alle betrokken participanten en de gemeente. Omdat het ondanks een relatief dichte bebouwing het meest aansluit bij de criteria wonen, winkelen, verblijven en ontmoeten. Financieel voldoet het echter niet volledig aan de door de gemeenteraad meegegeven opdracht: het te ontwikkelen gebied moet 2 miljoen opleveren bij aanbesteding. Dat is allemaal doorgerekend door diverse deskundologen, maar hoeveel het eventuele tekort is blijft nog in nevelen gehuld. De gemeenteraad moet in september dus de afweging maken tussen het beste en bovendien breed gedragen plan of een plan dat misschien wel voldoende munten oplevert maar niet brengt wat het zou moeten brengen. Dat moet je dan ook niet willen. In onze ogen moet je met name denken aan de potentie van het gebied op langere termijn en niet aan een instant oplossing die dan wel het nodige geld oplevert maar verdere ontwikkeling frustreert of wellicht blokkeert. Het gaat nu vooral om visie, niet alleen om het invullen van een postzegeltje grond.

Eerste stap naar meer

De participanten, en zeer zeker de Vrienden, willen medeverantwoordelijkheid dragen voor de ontwikkeling van het Keucheniushof. Ook wij zullen worden aangesproken op wat er is gedaan voor de toekomst van het Oude Dorp toen daarvoor de gelegenheid was. Om te kunnen spreken van een succes moet het Keucheniushof niet alleen als solitair project slagen, maar moeten ook wensen, voornemens en ideeën voor het gehele Keucheniusgebied en het omliggende Centrum worden geformuleerd die als visie dienen bij concrete uitvoerings-projecten. Alle partijen moeten hierin hun betrokkenheid laten zien. Niet alleen de gemeente, maar ook de private eigenaren en de gebruikers – zoals de winkeliers – van het centrumgebied.

Samenvattend in gewone mensentaal: het Keucheniushof is de eerste stap naar een grote opknapbeurt van het gehele winkelcentrum. Die is hard nodig voor het aantrekkelijk maken van het hele Dorpscentrum. Wil je dat realiseren – en wie wil dat niet – dan moeten er om te beginnen stedenbouwkundige visies, plannen en scenario’s worden opgesteld voor de ontwikkeling van de lelijke oostzijde van de Keucheniusstraat inclusief de kruising met de Kerkstraat (het Veerman-pand waar nu een discount drogist zit, het Vershofpand en de zogeheten Blokkerpanden). Het moet onverbiddelijk laten zien wat de mogelijkheden daar werkelijk zijn. Dat is geen sinecure want voor de oostzijde van de Keucheniusstraat moet je dan denken aan:

  • Een doorsteek van de Keucheniusstraatnaar de Lindenlaan via het steegje naast de juwelier;
  • Een samenhangend plan voor de ontwikkeling van de huidige panden, die in eigendom zijn van gemeente en andere partijen; hier zou mogelijkheid zijn voor de uitbreiding van Albert Hein;

    Keucheniusstraat Oostzijde - inpakken

    Verpakken, overbouwen en/of verbergen van de Oostzijde van de Keucheniusstraat

  • Het verbergen, overbouwen en/of inpakken van de foeilelijke logistieke zones en garage. Dit vergt een forse architectonische ingreep;
  • Het verplaatsen van de inritten van de parkeergarages, zodat de Keucheniusstraat autoluw wordt;
  • Het verplaatsen van de bevoorradingspunten van AH en Blokker;
  • Uitbreiding/herontwikkeling vande Blokkerpanden in de Kerkstraat, herontwikkeling van de twee panden op de hoek van de Keucheniusstraat en de Kerkstraat.

Hallo Vrienden, is dat allemaal wel te behappen? Moet alles wat kan ook kunnen? Wat ons betreft: ja. Dit is de enige en dus unieke kans om het winkelcentrum, het centrumgebied, een boost te geven, om het om te toveren tot een gebied waar iedereen graag komt. Dat is onze stip op de horizon, daar gaan we ons hard voor maken. Bij voorkeur met alle participanten en de gemeente. En met alle vrienden van de Vrienden van het Oude Dorp. Volgende keer meer.

15 augustus 2016 — Filed under: Nieuws

Geef een reactie