Van bulldozerfilosofie tot architectonische restyling: wat doen we met de Kerkstraat, het oude postkantoor en de Blokkerpanden?

(Waar willen we met het winkelcentrum in het Oude Dorp naar toe? Nu het participatieproces rond het Keuhart voorlopig is afgerond, moet de gemeenteraad in september 2016 een ei leggen over de voorstellen voor het Keucheniushof, die zijn vastgelegd in een einddocument. De participanten hebben aangedrongen op het toevoegen van een hoofdstuk aan dit einddocument met een zogeheten termijnagenda, een totaalplan waarin aangegeven wordt wat er nodig is om het hele centrumgebied de zo noodzakelijke kwaliteitsimpuls te geven. In een serie artikelen nemen we steeds een onderdeel uit dit hoofdstuk bij de kop. Deel 2: de metamorfose van de Kerkstraat)

Trespa kerkstraat

De Kerkstraat kan wel een stevige opknapbeurt gebruiken

“Trespa dames en heren, trespa, wat moet je daarmee in een dorp als Huizen?” Aldus sprak Heemschut-directeur Karel Loeff in februari 2014 op de boerderijsessie van de Vrienden in zijn referaat ’het DNA van een dorp’. Hij doelde op de entree van het winkelcentrum van het Oude Dorp Huizen, de Kerkstraat, die sinds dat moment ook wel bekend staat als de Trespastraat. Achterhaalde goedkope revolutiebouw uit een tijd dat gemeentebestuurders dachten dat een dergelijke stijl wel iets had van een moderne zakelijke visie op een efficiënt ingericht winkelcentrum. Thans denken wij daar een beetje anders over. Binnen het afgeronde participatieproces rond het Keuhart is ook dit belangrijke stukje Huizen aan de orde gekomen. Want wat moet je met een nieuw aantrekkelijk Keucheniushof, als het om de hoek een armzalig zooitje blijft? Het gaat de Vrienden om het totaalplaatje waardoor het centrum van het oude Dorp aantrekkelijk, levendig en sfeervol wordt. Zoals Gert-Jan de Lange van de winkeliersvereniging het samenvat: puur, eerlijk en authentiek. Wat schrijven de Vrienden, de omwonenden, de winkeliers en het Huizer Initiatief Platform hier over?

Postkantoor nieuw

Optie: horeca op de plaats van het voormalig postkantoor, een “voorplein” met zicht op de Oude Kerk

Blokkerpanden en voormalig postkantoor
Even voor het begrip: de Blokkerpanden, officieel geheten het KKC-blok, ligt aan de zuidzijde van de Kerkstraat tussen Blokker en het voormalige postkantoor. Het hele blok heeft zacht gezegd een nogal gedateerde uitstraling, waar de cynici onder ons wel een definitieve en rigoureuze oplossing voor hebben: de bulldozer erover en opnieuw beginnen. Pragmatici in de participatiegroep zien andere mogelijkheden. Samen met de Vrienden is een realistisch alternatief aangedragen. Een aanpak die ertoe moet leiden dat de hele straat in functie en uiterlijk veel meer bijdraagt aan de sfeer en het karakter van het totale centrumgebied. Het streven is om van dit deel van de Kerkstraat een uiterst aantrekkelijke winkelstraat te maken, – al dan niet in combinatie met wonen – met bijvoorbeeld een supermarkt met beleving (show-cooking), waar boodschappen doen gecombineerd wordt met horeca. In dat kader is ook een foodpassage besproken, kleinschaliger en met een meer uitgesproken variatie in het winkelaanbod. Maar ja, voor zo’n plan is medewerking van de eigenaar van de Blokkerpanden nodig. Want alleen het oude postkantoor is eigendom van de gemeente. Gemeente en HB Capital hebben de handen in een geslagen en een architect opdracht gegeven om te kijken hoe het pand en de omgeving een meer dorpskarakter kan krijgen.

Suggesties van de participanten
Wat willen we nu met de Kerkstraat en de Blokkerpanden, hoe zien wij de zo noodzakelijke metamorfose die past bij het Oude Dorp? Kort samengevat hebben we het volgende voor ogen:
• Verbeter de architectuur, maak de beeldkwaliteit aantrekkelijk en passend(er) bij de omgeving;
• Herstel op de kop van de Kerkstraat, op de plaats van het voormalig postkantoor, de horecagelegenheid die er in het verleden ook was. Deze moet los van winkelopeningstijden te exploiteren zijn en aansluiten bij de Gebiedsvisie Westzijde Oude Dorp (Park) en het Wapen van Huizen (daarover meer in een volgend artikel); 
• Maak een eind aan het langsparkeren in de Kerkstraat. Zo ontstaat ruimte voor een herinrichting van het plein om de kerk met meer mogelijkheid voor verblijf, groen of markt. Maak de Kerkstraat en Keucheniusstraat zo veel mogelijk autoluw;
• Maak publieksvriendelijke voorzieningen zoals een lift naar de parkeerkelder(s)

Marktplein sfeer

Authentiek, levendig en aantrekkelijk centrum

Entree van het centrum
De Vrienden vinden al lange tijd dat de westelijke entree van ons dorp een grondige opknapbeurt nodig heeft. Zowel het oude postkantoor (de kop van het Blokkergebouw) als het verkeerskruispunt is daarvoor belangrijk. Gaan we terug naar “hoe het vrooger was”? De vrienden willen het verleden niet herbouwen. Maar je kunt het wel invullen op een manier waar iedereen blij van wordt: door iets neer te zetten waarmee Huizen weer een beetje authentiek, levendig en aantrekkelijker wordt, Kan dat dan zo maar? Ja hoor, als je maar wilt! De gemeente is namelijk rechthebbende van het voormalige oude postkantoor – de plek waar nu een 2e hands meubelwinkel zit – en heeft daarmee zeggenschap hierover, zeker voor wat betreft de invulling van dit pand.

Uitgangspunten zijn:
• Verbreed het front, maak er een blikvanger van die vooral uitnodigend is;
• Laat een nieuwe gevel reageren op de indeling/inrichting van een vernieuwd Prins Bernhardplein als “voorplein” respectievelijk entree van het Centrum met een goed zicht op de Oude kerk;
• De architectuur moet de plek verbijzonderen en de beeldkwaliteit een oppepper geven;
• Maak ruimte voor terras en/of overkapping.

Voor de Vrienden is een ding erg belangrijk: ga niet over tot lapmiddelen. Wanneer je het centrum van het Oude Dorp weer aantrekkelijk wilt maken moet je durf tonen, lef hebben en niet bang zijn voor ingrijpende veranderingen. Je moet investeren in de (nabije) toekomst. Kansen creëren, kansen benutten. Het centrum omvat meer dan alleen een nieuw Keucheniushof. Volgende keer meer.

19 augustus 2016 — Filed under: Nieuws

2 Comments

  1. beste,
    sinds een aantal maanden wonen wij in het oude dorp en dit was ook het eerste wat ons opviel! een prachtig oud dorpje wat niet grotendeels beinvloed is door snelle goedkope bouw, en de tegenstelling van het winkelcentrum wat ook “oude dorp” wordt genoemd maar zwaar gedatteerd overkomt.. zeker het stuk bij de mooie kerk! Ikzelf ben een middenstandsdochter en kunstenaar en zie hoe de winkels en hun eigenaren langzaam verloederen van hollands glorie naar hollands verdriet..

    Het zou fantastisch zijn als de gemeente dit gebouw met behulp van bijvoorbeeld decorontwerpers en bouwers omzet naar een winkelgebied dat past bij de kerk en bij de naam “oude dorp”

    uiteraard zou ik graag willen helpen om hier een geschikt plan voor op te zetten:)

    emmie — 19 oktober 2016 14:15Beantwoorden

    • Dank beste Emmie, voor je positieve bijdrage aan een proces, waar de Vrienden zich al jarenlang hard voor maken: een mooi Oud Dorp met een een sfeervol, karakteristiek, leefbaar en authrntirk (winkel)centrum. Je wilt ons helpen? Top, want we hebben meer en meer actieve Vrienden nodig. Dus even voor noodzakelijke zaken die we graag van jou willen weten. Stuur svp een mailtje naar info@vriendenvanhetoudedorphuizen.nl, naar Charlotte Fontein, geef daarin enkele achtergronden van jezelf en laat weten met welke specifieke disciplines je ons kunt bijstaan op bijvoorbeeld stedenbouwkundige ideeën. Dan gaan we darna op een goed moment rond de tafel zitten. We horen graag van je. Groet. Jan Groothuis

      Jan Groothuis — 21 oktober 2016 12:38Beantwoorden

Geef een reactie