Naar de Open Lucht Opera? Dat kan straks in het Huizer Stadspark

(Waar willen we met het centrum in het Oude Dorp naar toe? Nu het participatieproces rond het Keuhart voorlopig is afgerond, moet de gemeenteraad in september 2016 een ei leggen over de voorstellen voor het Keucheniushof, die zijn vastgelegd in een einddocument. De participanten hebben aangedrongen op het toevoegen van een extra hoofdstuk aan dit einddocument. Dat is gebeurd in de vorm van een zogeheten termijnagenda, een totaalplan waarin aangegeven wordt wat er nodig is om het hele centrumgebied de zo noodzakelijke kwaliteitsimpuls te geven. In een serie artikelen nemen we steeds een onderdeel uit dit hoofdstuk bij de kop. Deel 5, het stadspark en waarom dit er moet komen)

Oude begraafplaats kerkhofmuur

De Oude Begraafplaats

65b1c52f7a0ee231b6ec5ce45cff7e2a

Zomaar een laantje in het nieuwe stadspark?

Mooi maar nutteloos groen
Heb je dat nu ook? Je rijdt de Naarderstraat in richting Prins Bernhardplein en dan ligt er rechts een redelijk groot groen gebied met als significant gebouw het voormalige gemeentehuis. Vervolgens zie je eigenlijk alleen maar een muur die de Oude begraafplaats en de bijbehorende Aula volledig aan het oog onttrekt. Het ligt er vredig en onaangeraakt bij. Het gebied schreeuwt om een herinrichting, die vele soorten van hergebruik mogelijk moet maken. Dat vond ook een creatieve burger die we kunnen betitelen als “gebiedsontwikkelaar”. Hij had innovatieve ideeën over dit gebied en heeft deze bij de gemeente ingebracht als een zogeheten burgerinitiatief. Dat trouwens naadloos past binnen alle ontwikkelingen die rond het nog te bouwen Keucheniushof en het centrum van het Oude Dorp aan de gang zijn.

Stadspark als lommerrijke entree
Wat is de bedoeling van dit alles? Even in de officiële taal van het inmiddels veel besproken einddocument van het afgeronde participatieproces: “het betreft de uitvoering van de Gebiedsvisie Westzijde Oude Dorp Huizen. Het omvat een revitalisering van het gebied, bestaande uit de Naarderstraat, de naastgelegen parkgebieden en groenelementen, waaronder ook de private tuin van het notariskantoor en een visie op functies, verblijfswaarde en belevingsbeeld van dat gebied. De functies waarmee dit gebied toegevoegde waarde levert voor het Centrum zijn op hoofdlijnen die van een stedelijke kwaliteit park, benutting van de monumentale waarde van de Oude Begraafplaats, multifunctionaliteit van de Aula en een hoogwaardig speel- en verblijfsgebied met ondersteunende horeca. Deze attracties versterken de aantrekkingskracht van het Oude Dorp. Door verlegging van de Naarderstraat wordt de groene, lommerrijke entree van het Oude Dorp hersteld en tegelijk het parkgebied vergroot, waardoor ruimte ontstaat voor diverse evenementen. Ook deze versterken de aantrekkingskracht van het Oude Dorp.”

Rollende keukens 1

Voldoende plek voor de Rollende Keukens

Stadspark met Horeca

Stadspark met vele functies

westpark

Huizen zal nooit meer hetzelfde zijn

Ruimte voor evenementen
Dit alles is natuurlijk geen kattenpis, maar Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd. Wanneer je als gemeente ambitieus bent en Huizen wilt transformeren tot het mooiste dorp van het Gooi, dan moet je daarvoor gaan. Dan breng je de Naarderstraat terug van de huidige racebaan naar een rustieke bomenlaan; dan ga je in de buurt van het Prins Bernhardplein bij voorkeur ondergrondse parkeerplaatsen realiseren waarbij je – hoe mooi zou dat zijn – meteen kunt denken om deze te koppelen aan de al bestaande parkeergarages onder Blokker. Albert Heijn en de garage die onder het hele Keucheniushof moet komen. Je creëert een park dat bijdraagt aan de leefbaarheid van het Oude Dorp; waar de ruimte is om zomaar even op een bankje onder een boom te gaan zitten; maar ook plek voor bijzondere en jaarlijks terugkerende evenementen. Een park dat integraal deel uit maakt van het dorp en ruimte biedt voor publieks- en toeristentrekkers als de Kermis, foodfestivals als de Rollende keukens, de rijdende cultuur van De Parade, of de Open Lucht Opera. En probeer je dan tegelijkertijd voor te stellen dat het voormalige postkantoor op de kop van de Kerkstraat/Naarderstraat een heel andere functie krijgt, de gerenoveerde Kerkstraat autovrij winkel-, wandel- en fietsgebied wordt en dat je dan zo de op Oude Kerk kijkt, het karakteristieke middelpunt van het Oude Dorp. Met een mooi nieuw Keucheniushof, een veilig autoluw centrum, ondergronds parkeren, een compleet heringericht Oude Raadhuisplein, meer prettige horeca en terrassen en voldoende ruimte voor nieuwe winkelconcepten. Huizen zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar het karakter van het Oude Dorp blijft behouden, daarover waken de Vrienden als altijd. Wij wensen de gemeenteraad die eind september beslissen moet over alle plannen veel wijsheid toe, visie, doorzettingsvermogen en vooral geloof in burgerparticipatie. Want dat is wat een dorp als Huizen nodig heeft.

 

8 september 2016 — Filed under: Nieuws — Tags:

4 Comments

  1. de betreffende “creatieve burger”, woont zeer waarschijnlijk niet in de buurt van de Naarderstraat. “Hoe verzin je zo’n kermis voor je deur”.

    borstlap — 17 oktober 2016 10:19Beantwoorden

    • Beste S.Bortlap. Hoe een “creatieve burger”zoiets verzint? Door met de participatiegroep en de gemeente na te denken over wat Huizen nodig heeft om er weer een aantrekkelijk, levendig en karakteristiek dorp van te maken. Maar vrees niet voor een kermis voor de deur: de bewoners van de Naarderstraat zullen ook nauw bij de mogelijke uitvoering van deze plannen worden betrokken. Het is nog allemaal in de ideefase. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de gemeenteraad geweest. De heer Schaap heeft namens de bewoners van fr Naarderstaat luid en duidelijk zijn ongerustheid kenbaar gemaakt. En de toezegging van alle kanten is geweest dat deze groep nauw betrokkenen deel uit gaan maken van de klankbordgroep, de hernieuwde opzet van de participatiegroep.

      Jan Groothuis — 17 oktober 2016 10:51Beantwoorden

  2. Rollende keukens in Huizen? Zeker op zondag……
    De horeca komt nu al bijna niet rond en dan nog meer erbij….
    Karakteristiek middelpunt oude dorp? Dat is toch zo’n 40 jaar geleden dat het centrum z’n karakter verloor?
    Het mooiste dorp van het Gooi? Zijn jullie in de leer in de gemeente Laren?
    Deze cynische opmerkingen zijn bedoeld om U wakker te maken: Huizen is een prima dorp maar zonder sfeer,
    Laat staan karakter. Niets mag, niets kan. Wilt u dat bereiken, ga dan eerst eens kijken hoe sfeervolle gemeentes hun centrum inrichten, zorg dan dat de winkels goed te bevoorraden zijn en wordt soepeler met de openingstijden.
    Gun de ondernemer zijn vrijheid: laat de winkelier zelf bepalen wanneer de winkel open is.
    Denk ruim, denk flexibel en denk niet zoals een kleine groep in Huizen denkt. Want dat heeft tot nu toe niets gebracht.

    Benink-bouland — 18 oktober 2016 12:34Beantwoorden

    • Beste Sylvia, dank voor de door jou zelf benoemde cynische opmerkingen, bedoeld om ons wakker te maken. Wel, ik kan je verzekeren dat we al jarenlang wakker zijn. Mag ik even je geheugen opfrissen? Als je de Vrienden van het Oude Dorp Huizen de laatste paar jaar hebt gevolgd dan je weet wat wij voor ogen hebben met het Oude Dorp. Wanneer je je op de hoogte hebt gesteld van het in september dit jaar afgesloten participatieproces rond het Keugat, dan weet je waar de Vrienden, de winkeliers van het Hart van Huizen, de bewonersgroepering uit de Tuinstraat, en het Huizer Initiatief Platform voor staan. En mocht je tevens nota hebben genomen van de recente raadsvergaderingen dan is het jou dus ook bekend wat de plannen zijn voor het inmiddels tot Keucheniushof omgedoopte stukje braak liggende historie alsmede op welke wijze de gemeente ism de participanten op termijn het centrumgebied van het Oude Dorp een grote kwaliteitsimpuls kan geven. Wij hebben elke vorm van cynisme ingeruild voor een zeer actieve positieve houding en blijven gemotiveerd om te bereiken dat jij, Sylvia, over enige jaren zult zeggen: verdomd, het centrum van het Oude Dorp is een leuk, sfeervol, levendig en aantrekkelijk deel van Huizen geworden. Namens de Vrienden en alle participanten, met vriendelijke groet. Jan Groothuis

      Jan Groothuis — 18 oktober 2016 14:57Beantwoorden

Geef een reactie