Dromen over De Havenstraat als een “ketting met sieraden”

Het participatieproces rond de Keucheniushof is door de betrokken participanten tevens gebruikt om een visie op de toekomst van het Oude Dorp los te laten. Zo is er in het einddocument een paragraaf opgenomen over de wens tot verbetering van de verbindingsweg (de Havenstraat) tussen Dorp en Haven onder de veelbelovende titel “ketting met sieraden”. Worstelt u zich met ons even door de officiële tekst uit het einddocument: “De Havenstraat is dé cultuurdrager van Huizen, de gehele geschiedenis en het DNA van Huizen in de breedste zin van het woord rijgt zich als sieraden aan een ketting aaneen. havenstraat-routeHet plan ‘Van Haven tot God’ laat dat zien en doet suggesties voor ontwikkeling van de sieraden (zelfstandige trekkers) en de ketting. De Havenstraat heeft de potentie een levendige verbinding te worden waar mensen niet kunnen verdwalen en worden gestimuleerd om door te wandelen/fietsen langs alle sieraden.” En iets verder staat: “Het gebied ten zuiden van de Krachtcentrale, nu nog eigendom van BN-International, vereist daarbij speciale aandacht omdat de invulling daarvan een ultieme (en voorlopig laatste) kans is om dit gebied en daarmee de verbinding Oude Dorp/Oude Haven aantrekkelijk en gevarieerder te maken. Dat kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Door de inrichting van de openbare ruimte, maar bijvoorbeeld ook met licht, met gebruikmaking van oorspronkelijke kenmerken en attracties.”

havenstraat-nu

De Havenstraat nu, nog niet bepaald de Ramblas van Huizen

Je moet een knappe fantasie hebben om voor je te zien wat precies de bedoeling is. De Havenstraat van nu ligt er doods, veelal stil en verlaten bij. Toeristen die van de Haven naar het Dorp trekken zie je niet, de meeste komen niet veel verder dan de LIDL. Terwijl dat nu niet bepaald een cultureel of bezienswaardig hoogtepunt van Huizen is. Het Oude Dorp ligt verscholen achter een barrière van grote industriële panden, de Havenstraat zelf noodt niet – ook gezien de afstand – tot een spontaan of gepland bezoek aan het Oude Dorp. Wat doen toeristen dan wel? Ze waaieren klaarblijkelijk liever uit naar Bunschoten, Spakenburg of naar Naarden, mooie oude stadjes en dorpen. Een gemiste kans voor Huizen, waar verandering in moet komen. Maar hoe? Zelfs de grootste dromer zal niet geloven dat bedrijven als Thales en LIDL ooit weg zullen gaan op de kop van de Havenstraat. Dus moet je het gebied aantrekkelijk maken met behoud van de exponenten van deze tijd. Kan dat? Ja, dat kan met een realistische kijk op en respect voor de ontwikkelingen die in Huizen hebben plaats gevonden en nog steeds plaats vinden.

krachtcentrale

De Krachtcentrale, industrieel icoon 

Voor binnen – en buitenluiers
De Havenstraat dé cultuurdrager van Huizen? Dat zou je zelf toch niet bedenken. Maar het is van oudsher de verbinding tussen het boerenverleden van het Dorp en het vissersverleden van de Haven. Aan de Havenstraat word je tevens geconfronteerd met de derde poot van het verleden van Huizen, namelijk de ondernemersgeest. Toen de boeren en vissers successievelijk verdwenen, zochten ondernemende Huizers naar andere bronnen van inkomsten. Als je op die manier naar de Havenstraat kijkt, markeren bedrijven als LIDL en Thales de nieuwe tijd. De Krachtcentrale, als icoon van een eerdere industriële ontwikkeling, past prima in het huidige plaatje, evenals als de twee industriële loodsen die op het terrein van Balamundi staan. De Krachtcentrale heeft al dankzij het initiatief, inzicht en het doorzettingsvermogen van twee creatieve ondernemers een nieuwe bestemming gekregen. Ook de loodsen kunnen die krijgen door bijvoorbeeld de vestiging van het Huizer Museum annex Kunsthal met wisselende tentoonstellingen over heden en verleden; de Huizer Dome voor popconcerten inclusief discocafé; een foodhal; een jazztempel; een pop-up theater . Bedenk het maar. Je moet beginnen met out-of-the-box denken en met elkaar durven af te wijken van het bewandelen van platgetreden paden. Anders kom je nergens. Dit is in feite een laatste kans om iets van dit gebied te maken.

havenstraat-kop

“En hoe kom ik nu in het Oude Dorp”?

LIDL presenteert de historie

havenstraat-straks

De Havenstraat van morgen?

Stel dat je dit gebied wilt verbijzonderen, dan zijn er natuurlijk nog wel enige obstakels op te ruimen. Te beginnen bij de entree van de Havenstraat richting Oude Dorp. Je moet direct duidelijk maken dat er tussen de twee gesloten gevels van LIDL en Thales een aantrekkelijke verbindingsroute loopt. Hoe? Laten we even lateraal denken. Stel je voor dat Thales iets spannends wil doen met de saaie, groene gevel van het gebouw waardoor het geen blokkade meer is maar een uitnodigend object. Stel je voor dat LIDL bereid zou zijn om de grote etalageramen in de Havenstraat te gebruiken voor historisch materiaal van het dorp, dat een voorproefje geeft van wat er verderop te zien valt. Stel je voor dat er een regelmatige verbinding komt tussen Oude Haven en Oude Dorp. Stel je voor dat het hele terrein rond de vernieuwde Krachtcentrale wordt ingericht als een multicultureel verblijfsgebied, met activiteiten voor jong en oud. Stel je eens voor dat tijdens het Havenfestival de Havenstraat vol staat met kramen en dat het er een komen en gaan is bezoekers uit de hele regio. En stel je voor dat dit alles in welke vorm dan ook het tweede blinkende sieraad wordt in deze stevige stalen ketting. Stel je voor, stel je voor …. Kun je het je een beetje voorstellen?

Durven doorpakken
Daadkracht is nodig. Enerzijds heeft het huidige college met de participatie rond de plannen voor het nieuwe Keucheniushof en het Centrumgebied laten zien dat zij initiatieven vanuit de bevolking serieus neemt. Anderzijds staan er nog steeds genoeg mensen klaar om mee te denken. Ook de Vrienden zijn daar voor in. Met een beetje goede wil van alle betrokkenen is voor het realiseren van deze droom niet veel nodig. Het zou Huizen sieren.

15 september 2016 — Filed under: Nieuws

Geef een reactie