15 februari: infoavond toekomst centrum Oude Dorp. Denk, praat en discussieer mee over visie, ambitie en oplossingen.

flyer keugat highres A4Op woensdag 15 februari organiseren het Huizer Initiatief Platform, de winkeliers van ‘t Hart van Huizen, de Vrienden van het Oude Dorp en de bewonersgroep Tuinstraat een uitgebreide informatieavond over de toekomst van het centrumgebied in het Oude Dorp. De reden is dat de (voormalige) participatiegroep nog graag een keer duidelijk wil maken dat alleen het bebouwen van de weerszijden van de Keucheniusstraat (Keu-West en Keu-Oost) onvoldoende perspectief biedt voor de toekomst van Huizen. Er moet ambitie getoond worden om het centrum grotendeels te transformeren naar een sfeervol en karakteristiek gebied dat aantrekkelijk is voor potentiële bewoners, winkelend publiek, passanten, toeristen, winkeliers, horeca en diensten. Op deze avond krijgt u niet alleen informatie over de huidige plannen en de toekomstvisie, er is volop ruimte voor discussie onder leiding van Joop Daalmeijer. De deuren van de business lounge van de S.V. Huizen gaan open om 20.00, om 20.30 start het programma.

Waarom een infoavond?
De vraag kan gesteld worden: is dit alles niet mosterd na de maaltijd? Het proces met de participatiegroep is immers al lang en breed afgerond. Gemeentebreed is het plan voor de Keucheniushof, de Keu-West, geaccordeerd. Ook de de zogeheten termijnagenda is er door, – noem het een stappenplan, een visie op de toekomst – dus waar gaat dit alles nog over?

model hof straatbeeld vanaf kerkstraat

De gewenste Keucheniusstraat: geen auto’s, geen vrachtwagens, geen inritten naar parkeergarages.

De participanten maken zich desondanks zorgen en willen volledige duidelijkheid voordat er op niet al te lange termijn de eerste schop in de grond gaat in de Keucheniusstraat. Verreweg de belangrijkste vraag is: wat gebeurt er op het gebied van verkeersveiligheid, hoe creëer je een autoluw centrum in het Oude Dorp, wat zijn de mogelijkheden op (ondergronds) parkeren vanaf de Ceintuurbaan, hoe kun je de bevoorrading van de winkels, zoals Albert Heijn, vanuit de Keucheniusstraat zonder overlast realiseren? En aansluitend: hoe zorg je ervoor dat zowel Keu-West als Keu-Oost onlosmakelijk deel uit maken van het Centrum, de verkeersdruk in het algemeen aanzienlijk vermindert en in de Tuinstraat in het bijzonder en er een verbinding, een doorsteek, komt tussen Lindenlaan en Keucheniusstraat om de winkelgebieden aan elkaar te koppelen? Niet alleen de plannen rond de Keucheniusstraat zijn belangrijk, het stappenplan is essentieel voor de toekomstige ontwikkeling van het centrum zoals de Kerkstraat en het Oude Raadhuisplein.

Terras (1)

Zou het ooit zo gezellig zijn op het Oude Raadhuisplein?

Geld of ambitie?
De gemeenteraad heeft het College van B&W afgelopen november door middel van een motie opgedragen een onderzoek in te stellen naar de financiële haalbaarheid van de boven genoemde plannen over verkeersveiligheid, parkeren en logistiek.  In april wordt de uitkomst bekend en dan valt de beslissing. De participanten realiseren zich dat er in de gemeentelijke buidel getast moet worden om de ideeën rond de Keucheniusstraat te verwezenlijken. Er zal steun nodig zijn van bouwmaatschappijen en vastgoedeigenaren. We moeten niet zomaar gaan bouwen omdat er nu eenmaal afgesproken is dat er gebouwd moet gaan worden met als vertrekpunt dat het zoveel mogelijk geld moet opleveren. Na ruim 20 jaar politiek gekrakeel en financiële zeperds rond het Keugat moet er nu eindelijk visie getoond worden: de ambitie moet zijn om het centrum van het Oude Dorp te veranderen van een stedenbouwkundig karakterloos geheel in een gebied waar in elk geval iedere Huizer trots op is, blij van wordt en vooral graag komt. En dat mag best wat kosten.

Wat u zegt telt!
Maak op woensdag de 15e duidelijk wat u vindt. Bent u het eens of oneens met de participanten, vindt u dat de gemeente het grootste gelijk van de wereld heeft of heeft u andere waardevolle ideeën? Van harte welkom om uw stem te laten horen. Meldt u aan voor deze participanten infoavond bij voorkeur via de FaceBook pagina van de Vrienden van het Oude Dorp, of via jan@vriendenvanhetoudedorphuizen.nl.

6 februari 2017 — Filed under: Nieuws

Geef een reactie