’Zelfs geen plaats voor een wipkip’.Onbegrip en teleurstelling over eindresultaat overheersen bij voormalige Keu-participanten

Gooi en Eemlander. 16-03-2017.  De gemeenteraad zet vanavond het licht op groen voor de bebouwing van het Keugat. De reacties van de voormalige participanten variëren van kritisch en teleurgesteld tot zwaar gefrustreerd. Het college heeft een deal bereikt met Gert Jan Visser. De Huizer ontwikkelaar kan vrijdag beginnen met het verder uitwerken van zijn plan voor de bouw van 22 woningen op de plek van het Keugat en het aangrenzende perceel op de hoek met de Tuinstraat. De benodigde grond koopt hij voor 1,7 miljoen van de gemeente. Als alles volgens plan verloopt gaat Visser ook aan de overkant van de straat woningen bouwen.

De (voormalige) participanten zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met het resultaat van hun uitgebreide meedenken en meepraten. Dat lieten Jaco van Vliet en Marianne Vos tijdens de raadscommissie fysiek domein al blijken, als insprekers namens de uit de participanten voortgekomen klankbordgroep. Die voelt zich buitenspel gezet. Het tweetal was kritisch over de aanpak van de gemeente (‘heeft u nog ambities of bent u tevreden met Huizen als slaapdorp?’) en Vissers bouwplan (’een mooi romantisch schilderij maar geen concreet plan’). Veel vragen blijven volgens Van Vliet en Vos onbeantwoord. Onder meer over de verkeershinder en parkeerdruk, de verplaatsing van de markt, de Kerkstraat ter hoogte van de Oude Kerk, de bevoorrading van de winkels, de (ontsluiting van) parkeergarages. Ook de bewoners van de Tuinstraat zijn teleurgesteld, met name om­dat de verkeersoverlast in hun straat eerder zal toenemen dan afnemen.

Zout. Het interview met de gemeentelijke projectleider Gerrit Klomp maker, dat na de vergadering in deze krant verscheen, heeft bij de voormalige participanten (Huizer Initiatief Platform, winkeliers, Vrienden van het Oude Dorp en Tuinstraat bewoners) zout in de verse wonden gestrooid. De ambtenaar, die al tien jaar het Keudossier onder zich heeft, stelde  terugblikkend  onder meer dat ’de participanten feitelijk terug wilden naar de situatie van vóór 2014’.,,Dat herken ik helemaal niet”, rea­geert Nienke de Wit op de Facebookpagina van de Vrienden van het Oude Dorp. De Wit zat geruime tijd namens de Vrienden in de participatiegroep. ,,Het is de gemeente die met de opbrengst eis kwam. Daar horen m2 bij. Ik herinner me een massaal plan van de gemeente, dat ge­luk­kig niet door is gegaan. De Vrienden zijn nooit voor massa geweest, eerder kleinschalig, maar wel voor een totaalplan en kwaliteit en vooral voor een verblijfswaarde voor het hele centrum.”  De Wit heeft gemengde gevoelens over Vissers plan. ,,Ik ben blij dat het kleinschalig is. Jammer dat het verkeer en parkeren niet aangepakt wordt. De kosten kun je ook heel anders uitleggen en dan heeft het wel zin die investering te doen. Enfin. Zet nu die schop maar in de grond.” Ook Jan Groothuis van de Vrienden liet zich al kritisch uit over het plan. ,,Het blijft alles bij elkaar toch een vreemde gang van zaken: in juli 2016 zou het nog een gebied worden voor wonen, winkelen, horeca en commerciële dienstverlening. Hier is zelfs geen plaats voor een wipkip!”.

keuchenjniushof by Visser

Artist impression Keucheniushof by Visser

Gert Jan de Lange, voorzitter van winkeliersvereniging ’t Hart van Hui­zen, reageert namens zijn achterban (150 bedrijven met in totaal 650 werknemers). ,,Toen het participatieproces van start ging, moesten we eerst flink terugschakelen, omdat de gemeente met een achterstand begon. Wij hadden binnen het HIP al maandenlang gepraat over onder meer de aanpak van de verkeersproblemen en meer levendigheid in het centrum. Het was ontzettend inspirerend om daar­over met deskundige en positieve mensen te brainstormen.” De Lange meldt dat het proces heel veel tijd en energie kostte, maar dat het eindresultaat door iedereen werd gedragen. De teleurstelling en het onbegrip was dan ook groot toen het college het akkoord met Gert Jan Visser naar buiten bracht. ‘t Hart van Huizen heeft onder meer kritiek op het feit dat er – in tegenstelling tot was afgesproken – in de ‘plint’ (begane grond) van de nieuwbouw onvoldoende plek is voor winkels, horeca of andere commerciële functies.

Horeca. Onderdeel van Vissers plan zijn drie losse commercieel in te vullen ruimtes, maar die zijn volgens De Lange niet alleen te laag (drie in plaats van vier meter) en te klein (tachtig of honderd in plaats van de ge­wens­te 250 tot 500 m2), maar ook nog eens niet te koppelen. ,,Die van honderd op de hoek met de Kerk­straat zou geschikt zijn voor horeca, maar is te klein en staat ook nog eens met de kop op de parkeerkelder van Blokker. Je zit niet lekker op een terras dat uitkijkt op de ingang van de AH-parkeergarage en vrachtwagens die de supermarkt bevoorraden. Het college wil in het Keucheniusgebied geen risico nemen met winkelruimten: ’wij bou­wen niet voor leeg­stand’. Onzin, vindt De Lange. ,,Uit onderzoeken van bureau Seinpost – betaald door de gemeente – blijkt dat er in het centrum nog ruim­te is voor 1100 m2 horeca, winkels en aanvullende diensten. En dat is alleen gebaseerd op de behoefte van de eigen inwoners. Dus niet op die van mensen van buiten Huizen.” Van de klanten van de herenmodezaak van De Lange komt maar liefst 45 procent niet uit de eigen gemeente. Ook andere winkels in het Oude Dorp trekken veel klanten van buiten Huizen, weet de ondernemer.

,,Leegstand is een makkelijke dooddoener als je gewoon geen winkels of horeca wil”, is zijn verwijt richting college. Wat voor veel gemeenten in Nederland geldt, geldt immers niet voor Huizen, beklemtoont hij. ,,Wij hebben altijd te weinig winkels gehad voor een dorp van deze omvang.” Door de gehele ‘plint’ aan de straatkant van de Keucheniushof hoger te maken, biedt je volop kansen voor commerciële functies, stelt De Lange. ,,Blijkt daar in 2019/2020 dan toch geen vraag naar, dan kan je die ruimten alsnog omzetten in woningen.”

Beweging. De voorzitter van de winkeliers wijst op het gebrek aan ‘beweging’ in het cen­trum. ,,Seinpost stelt dat er twee supermarkten nodig zijn in het Oude Dorp – voor ons een heel belangrijk punt – maar de gemeente stond toe dat Lidl zich op een industrieterrein vestigde.” Mede daardoor trekt het centrum minder (winkelend) publiek. En er is te weinig horeca. De participanten pleiten daarom – tevergeefs – voor een levendige Keucheniustraat, inclusief doorgang naar de Lindenlaan. ,,In plaats van een gezellig wandelgebied wordt het een woonwijk met veel geparkeerd blik op straat.”

Teleurstelling. De participatie is uitgelopen op een ‘zware teleurstelling’, stelt De Lange. ,,We zijn met heel veel men­sen heel lang bezig geweest. Daar is een breed gedragen plan uitgekomen. En dan is het zuur als de gemeente er met een bouwer iets heel anders van maakt. De grootste drijfveer van het colle­ge is blijkbaar om zo snel mogelijk – in ieder geval voor de verkiezingen van maart volgend jaar – een paal de grond in te krij­gen. De tijd is ten koste gegaan van de kwaliteit”.

 

16 maart 2017 — Filed under: Media — Tags:

Geef een reactie