Participanten tonen gemeente wat ambitie is: 5 modellen om Huizen autoluw, veilig en aantrekkelijk te maken

Parkeerchaos1

Zonder ambitie en visie is een verkeersinfarct de toekomst

Is het vechten tegen de bierkaai, je hoofd in het zand steken of keihard tegen een betonnen muur aanlopen? Noem het zoals je wilt, maar de voormalige participatiegroep laat het college en de gemeenteraad nog een keer zien wat ambitie is. In eendrachtige samenwerking heeft de groep gewerkt aan een laatste mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de toekomst van het centrumgebied in het Oude Dorp. Er is in korte tijd een grote inspanning gedaan om financieel haalbare oplossingen aan te dragen voor het grootste knelpunt: het dreigende verkeersinfarct en verkeersonveiligheid, nu en vooral in de toekomst.

keuchenjniushof by Visser

Keucheniushof by Visser

Status quo. Even terug. Gerrit Jan Visser gaat de Keucheniushof bouwen, dat is een uitgemaakte en contractueel vastgelegde zaak. De participatiegroep heeft in september 2016 samen met de gemeente een plan voor de toekomst vastgelegd (de termijnagenda) waarin tal van zaken onder de loep worden genomen. Deel 1 daarvan: het toenemende verkeer rond de Keucheniusstraat, de bevoorrading van met name Albert Heijn en ondergronds parkeren. Afgedwongen door een motie van de gemeenteraad is met name dat ondergronds parkeren (door onder meer het koppelen van de Blokker- en de Albert Heijn garage) onderzocht door bureau Arcadis met als uitkomst dat het financieel onhaalbaar. Maar….

Alternatieven. Er is door de participanten tevens aangedrongen om alternatieven te onderzoeken. En dat is niet gebeurd. Er ligt dus nu een schetsplannetje voor het bouwen van de Keucheniushof en meer niet. Geen visie hoe het daarna verder moet, geen ambitie om op voorhand aanstormende problemen op te lossen. Op volledig eigen initiatief hebben de participanten 5 mogelijkheden ontwikkeld op basis van de volgende vertrekpunten.

Afbeelding1 Kerkplein

Impressie: Via Rode Loper van Prins Bernardplein naar Oude Raadhuisplein

  • Het plan voor de Keucheniushof is een feit. Wij kijken verder, zonder koppelingen met of risico’s voor dit plan.
  • De verkeerssituatie in de Kerkstraat, Keucheniusstraat en Tuinstraat verhindert de ontwikkeling van een toekomstbestendig Centrum, zie Termijnagenda en de Structuurvisie 2011, sleutelproject nr. 1 (‘Huizen krijgt een kloppend hart’). Het Centrum kan zich nu niet verder kwalitatief ontwikkelen in de gewenste richting: de ‘rode loper’ van het Prins Bernhardplein via Kerkstraat-West/Oude Kerkgebied naar het Oude Raadhuisplein.
  • Daardoor ontstaat er onvermijdelijk een verkeersinfarct. Bagatelliseren door te stellen dat er ‘geen sprake is van een verkeers- en parkeerprobleem’ is het ontkennen van de eigen Structuurvisie en Termijnagenda. Doel van de “kansenkaart parkeren ” is het verkeersinfarct te verhelpen om verdere ontwikkeling mogelijk te maken.
  • Dat omwonenden verkeershinder ondervinden wordt weggezet als een ‘belevingskwestie’. De Tuinstraat is het ‘Groningen’ van Huizen: de omwonenden moeten de hinder van parkeerverkeer en vrachtwagens maar slikken omdat we daar als Dorp van profiteren. Alhoewel geen primair doel van de kansenkaart, is een beoogd effect wel een sterke reductie van de verkeershinder voor omwonenden, in het gehele Centrumgebied.
  • Het rapport van Arcadis heeft niets van doen met het creëren van een kansenkaart, het beantwoordt niet aan de Termijnagenda en de door de gemeenteraad ingediende motie. Zeker 5 kansrijke(r) varianten zijn niet eens onderzocht. Het beoordelingskader is onvolledig: de Structuurvisie 2011 (en de Termijnagenda) is niet leidend voor afwegingen. De Raad wordt niet volledig en onjuist geïnformeerd over kansen.
Model 1

Nieuwe input voor de “kansenkaart parkeren”

Diverse varianten. Er zijn 5 modellen ontwikkeld. Toegegeven, de technische tekeningen behoeven enige toelichting, die is maandag dan ook aan alle raadsfracties gegeven. Of dat een impuls is tot een herziene ambitie? De tijd zal het snel leren. En die tijd is kort, op 5 april komt het hele traject nog eenmaal aan orde in de Commissie vergadering Fysiek Domein. Wie durft zijn nek uit te steken? Het zou zowel de gemeenteraad als wethouder Marlous Verbeek sieren om een keer over de eigen schaduw heen te stappen.

Is er nog ambitie? Kun je de participanten beschouwen als een stel Don Quichottes? Misschien. Maar dit Dorp barst van de potentie, dus het enige dat telt is de ambitie om die potentie te benutten. Vergelijk het nog maar een laatste keer met de Krachtcentrale, ook daar ging visie en potentie gepaard aan de mateloze ambitie van burgers. Dus gemeente:

  • Bestudeer de kansrijke varianten om het verkeersprobleem op te lossen; dit kan aanzienlijk goedkoper dan in eerste instantie wordt beweerd door Arcadis.
  • Zonder oplossing van het verkeersprobleem kan het Centrum zich onmogelijk ontwikkelen en blijft het in de toekomst bij lapmiddelen.
Entree dorp 11

2 voor 12 is nog niet te laat!

Samenvattend: erken de potentie en toon de ambitie de participanten ook tonen. Doe nog maar een keer of het participatieproces nog bestaat, en maak samen met de burgers van Huizen een grote stap naar een mooie toekomst. Het is twee minuten voor twaalf, maar het is nog niet te laat. Just do it!

 

 

 

 

4 april 2017 — Filed under: Nieuws — Tags:

Geef een reactie