Het Gat van Huizen. Het participatieproces is klaar, over en uit!

U heeft nog een laatste aflevering tegoed uit Het Gat van Huizen, het boekje van de Vrienden waarin een beeld wordt geschetst van meer dan 20 jaar politiek gekrakeel rondom een stukje braak liggende grond in het Centrum van het Oude Dorp, beter bekend als het Keugat. Zo’n jaar  geleden wordt het laatste deel van het participatieproces afgesloten, een traject waarin De Vrienden, samen met de winkeliers, buurtbewoners en het HIP (Huizer Initiatief Platform) hun inbreng konden leveren voor de ontwikkeling van het winkelcentrum in het Oude Dorp.  Voor de liefhebber van een deel uit de roerige Huizer geschiedenis: het boekje is te koop voor € 7,95, en te bestellen bij Charlotte Fontein, via: info@vriendenvanhetoudedorphuizen.nl . Of anders ook verkrijgbaar bij Bruna of de Flevo Boekhandel.

September 2016 – Afsluiten en afserveren. Het participatieproces is intens geweest. In september lijkt iedereen tevreden over de uitkomst. De Vrienden hebben deze vol enthousiasme beschreven op hun website en hun enthousiasme breed gedeeld op FaceBook en Twitter. Het wachten is nu op de tender, de wedstrijd voor bouwmaatschappijen en projectontwikkelaars wie de grond mag kopen en gaan bouwen. Maar dan gaat het toch weer anders dan de participanten verwachten. De bouwmaatschappij van Gerrit Jan Visser krijgt het eerste recht om ontwikkelplannen te maken voor zowel de Keucheniushof als de Oostzijde van de Keucheniusstraat. Tactisch een slimme zet van de gemeente, want daarmee staakt Visser zijn juridisch dwarsliggen.

Keu-Oost: een gesloten blok, zonder winkels en zonder doorsteek naar de Lindenlaan. 

De participatiegroep krijgt vanaf dit moment een andere status en wordt Klankbordgroep. Wel, dat is dan meteen een knappe cultuurschok waarbij je weer met de beide voetjes op de bouwgrond wordt gezet. Zo komen er eerste schetsen en tekeningen voor de Keu-Oost (tegenover het Keuhart)  waar niemand, maar dan ook helemaal niemand blij mee is. Het zijn dan wel eerste ideeën maar toch. Er wordt uitgegaan van een aaneengesloten blok woningen annex appartementen op een verhoging, een plint van zo’n  anderhalve meter om daar ondergronds parkeren mogelijk te maken waarbij de parkeertoegang gesitueerd is in de Tuinstraat. Het wordt een soort terp met een appartementencomplex zonder winkels of de mogelijkheid daar toe. De doorsteek van de Keucheniusstraat naar de Lindenlaan, een wens van met name de winkeliers, is geschrapt. Er wordt niet voorzien in een verkeersluwe oplossing,  de bestaande Blokker- en Albert Heijn-parkeergarages blijven gehandhaafd evenals de logistieke zones.  De bezwaren alsmede de bouwkundige alternatieven van de Klankbordgroep worden door de gemeente rücksichtslos van tafel geveegd. Aan de Tuinstraatbewoners wordt geruststellend meegedeeld dat wonen in het Centrum beslist voordelen heeft maar ook nadelen kent, zeker als het om autoverkeer gaat. Een Cruijffiaanse wijsheid, die we al eens eerder hebben gehoord. Kortom, de termijnagenda, met name punt 4 over verkeer, parkeren en bevoorraden, lijkt volledig te verdwijnen in het ronde archief. Is dan toch alles voor niets geweest? Wordt alles weer net als vroeger en prevaleert kort geld boven de kwaliteit van wonen, winkelen, verblijven en ontmoeten in een aantrekkelijk, authentiek, eerlijk, sfeervol, karakteristiek, verkeersveilig en autoluw centrumgebied?

De consequenties van deze initiële gemeentelijke ideeën zijn in de ogen van de van de Klankbordgroep dramatisch. Want:

  • Keu-Oost wordt een solitair woonwijkje dat niet meer aansluit bij het winkelgebied, er is geen mogelijkheid meer om nog een verbinding te maken met de Lindenlaan;
  • Ook de Keucheniushof (Keu-West) die nog altijd voorbestemd is om een mix van functies te krijgen, raakt geïsoleerd en wordt onaantrekkelijk voor potentiële winkeliers, dienstverleners en de consument;
  • Er wordt geen oplossing geboden voor het bevoorraden van Albert Heijn en de Vershof met grote trucks, waarmee de verkeersdruk in de Keucheniusstraat toeneemt, mede omdat de toegang tot de Albert Heijn – en Blokker parkeergarages gehandhaafd blijft. Daarmee blijven de Tuinstraat en de Kerkstraat de belangrijkste toeritten naar de parkeergarages;
  • Indien in de Kerkstraat een tweede supermarkt wordt gevestigd zal de verkeersdruk nog verder toenemen;
  • Los van alle bovenstaande punten betekent dit bovendien, dat je een verdere ontwikkeling van het centrum gebied zoals beschreven in de termijnagenda blokkeert, in elk geval knap ingewikkeld maakt.

De Klankbordgroep onderneemt een laatste poging om B&W en de gemeenteraad tot andere gedachten te brengen, om terug te keren naar wat in basis is afgesproken en ook is vastgelegd. Er wordt ingesproken in de raadsvergadering, de fracties van de politieke partijen worden bezocht om duidelijkheid te verschaffen over de stand van zaken en de visie van de Klankbordgroep. Waar dat toe leidt? De wethouder zegt toe dat ze de ideeën van de Klankbordgroep zal meenemen. In het jeukwoordenjargon betekent dit meestentijds: dank voor het meedenken, u hoort misschien nog wel van ons. Afserveren noemen we dat.

December 2016 – Reddingsboei van CDA en GroenLinks.  Maar dan: de fracties van CDA en Groen links dienen een motie in om B&W te dwingen tot onderzoek naar de plannen van de Klankbordgroep voor zowel Keu-West als Keu-Oost. Dus terug naar de uitgangspunten van de termijnagenda:

  • Keu-Oost ontwikkelen analoog aan de opzet voor Keu-West;
  • Ondergronds parkeren door het koppelen van de parkeergarages onder Keu-West, De Blokker en Albert Heijn en daar tevens ruimte reserveren voor de bewoners;
  • Ingang van de garages verplaatsen buiten het centrumgebied aan de Ceintuurbaan door aankoop van de grond en de percelen van Kwik-Fit;
  • Oplossing zoeken voor winkelbevoorrading Albert Heijn: ondergronds bevoorraden, overslagplek buiten het centrum en middels kleine (elektrische) wagentjes de bevoorrading regelen.

Voor dit alles wordt de gemeente opgedragen in overleg te gaan met alle betrokken partijen om mede te investeren in een onderzoek naar deze oplossing en de ontwikkeling daarvan. De motie wordt aangenomen met tegenstemmen van de PvdA, VVD en Leefbaar Huizen. Maart 2017 moet de uitkomst bekend zijn.

 7 en 10 februari 2017 – Het laatste hoofdstuk. Op dinsdag 7 februari worden de participanten uitgenodigd op het gemeentehuis voor belangrijke informatie. Een donderslag bij heldere hemel is er niets bij. Onomwonden wordt meegedeeld dat de bouwmaatschappij van Gerrit Jan Visser de grond van het Gat van Huizen heeft gekocht voor 1.7 miljoen, de Keucheniushof gaat bouwen en dat men uitermate tevreden is over zijn eerste schetsplan met 22 grondgebonden woningen en parkeren op het maaiveld. Tegen alle uitgangspunten en afspraken in wordt het aantal winkels drastisch gereduceerd tot niet meer 3 stuks. Weinig tot niets blijft over van de vertrekpunten, de combinatie wonen, winkelen, lichte horeca en commerciële dienstverlening. Om het financiële tekort te dekken – de opbrengst van de grond is berekend op 2,1 miljoen, dus is er meteen al een gat van € 400.000 – worden er bovengrondse parkeerplaatsen te koop aan geboden tegen het luttele bedrag van € 10.000,–/ €12,000,– per stuk, vergelijkbaar met prijzen die net buiten de Amsterdamse grachtengordel gelden. Maar wacht even, hoe zit het dan met de ingediende motie van Groen Links en CDA, er loopt toch nog een onderzoek naar de kosten van ondergronds parkeren waarover nog moet worden besloten? Hoe naïef kan een mens zijn. Op vrijdag 10 februari ontvangen de participanten een gemeentelijk schrijven waarin vermeld wordt dat de kosten voor het onderkelderen van de Keucheniushof, inclusief het koppelen aan de parkeergarages van Blokker en Albert Heijn 19 miljoen euro gaat bedragen en dat men dat te gek vindt. Daarnaast haken de vastgoedeigenaren Segesta (Albert Heijn) en HB Capital (Blokker) om meerdere financieel-technische redenen af.  Einde verhaal dus? Het ziet er naar uit. De participanten drinken een glas, doen een plas en laten alles zoals het was. Of…..

De laatste poging. Tevergeefs.

Epiloog. Of Huizen ooit het gedroomde centrum krijgt dat het nodig heeft, blijft in nevelen gehuld. Maar het ziet er niet naar uit, het lijkt niet meer te gebeuren. De politiek heeft er geen zin meer in, men wil koste wat het kost af van dit hoofdpijndossier, het ambitieniveau is laag. Er is nog niet definitief besloten, maar in feite wel definitief beslist. De klankbordgroep doet begin maart nog een laatste poging met een  goed bezochte informatieavond waar alle registers uit de kast worden getrokken. Of dat nog zoden aan de dijk zet? Uiteindelijk dreigt het weer typisch op zijn Huizers te gaan, met oplossingen die geen echte oplossing zijn. Het is de filosofie van het halve ei en de lege dop. En ten langen leste resteert de prangende vraag  waarom het college van B&W vol overtuiging een participatietraject heeft ingezet om dan vlak voor het eind van de rit het hoopvolle resultaat van een intense samenwerking alsnog dramatisch te laten verwateren.

Ook voor de Vrienden is de uitkomst ondanks alles toch wel ernstig teleurstellend. Goed, er komt een hofje dat er zonder meer prettig uitziet, past binnen de maat en schaal van dit dorp. Het is een begin. Maar het is bij lange na niet de stip op de horizon die de participanten vanaf de start van het participatieproces voor ogen hebben. Er lijkt weinig over te zijn van de oorspronkelijke ambities en het herkennen, of liever gezegd erkennen van de potentie die de Keucheniusstraat volop heeft, net zoals het Oude Kerkgebied, het Oude Raadhuisplein, het Prins Bernhardplein, het Oude Raadhuisgebied en de Havenstraat.

Wellicht dat er ergens nog een laatste oprisping komt, misschien borrelt er nog een ludieke vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid op. Er zijn gelukkig altijd mensen die door willen vechten,  voor 100% achter hun ideeën en opvattingen blijven staan, bevlogen en bewogen burgers die zich al dan niet via een Klankbordgroep er stevig tegen aan willen bemoeien, in gesprek willen blijven met de gemeente en de discussies continueren. De Vrienden zullen zich de komende jaren hard maken voor het realiseren van zoveel mogelijk onderdelen van de termijnagenda.  We doen dit boek dicht en gaan in eerste instantie over tot de orde van de dag. Begin 2018 gaat de schop in de grond en is het Gat van Huizen definitief geschiedenis. Wethouder Marlous Verbeek zal dan bij het slaan van de eerste paal dan nog een keer blijmoedig en tevreden kunnen zeggen: “dit is een historisch moment voor Huizen.”

19 september 2017 — Filed under: Nieuws

Geef een reactie