Het Oude Dorp Huizen

Het is er nog steeds, het oude dorp Huizen met zijn kleine en grote karakteristieke boerderijen, de visserswoningen, de kromme straten en stegen, de heggen, de rookerijen, de robuuste oude kerk, het oude kerkhof. Het is niet altijd gemakkelijk te ontdekken, maar als je er moeite voor doet, word je dik beloond.

noorderweg_6

Als je meer wilt weten en meer wilt zien van dorp kun je je aanmelden voor de maandelijkse rondwandelingen in het oude dorp, bij het Huizer Museum, via info@huizermuseum.nl . Elke tweede zaterdag van de maand kun je met een deskundige gids op pad, hoor je leuke anekdotes en kom je op historische plekken waar je normaal gesproken makkelijk aan voorbij gaat. Voor meer informatie: www.huizermuseum.nl.

2 Comments

 1. Wij wonen al meer dan 45 jaar met veel plezier in de oude dorp Huizen; op de Kronenburgerstraat. De laatste tijd speelt de energietransitie mij regelmatig door het hoofd. Op ons rode dak zie ik niet zo 1,2,3 zwarte zonnepanelen liggen en in een warmte pomp met warmtewisseling uit de lucht geloof ik niet; te veel herrie en onvoldoende capaciteit om bij koude het huis ( dat inmiddels goed geïsoleerd is) voldoende warm te krijgen. Welke rol speelt de vereniging “vrienden van het oude dorp” in deze materie?

  Dick Stegenga — 15 mei 2020 11:21Beantwoorden

  • Dick,
   In de eerste plaats onze verontschuldigingen voor de late reactie. Zoals je gezien zult hebben lopen we achter wat de actualiteit van onze website betreft. We zijn bezig hier iets aan te doen en nieuwe mensen moeten er ook nog even ingroeien.
   Wat betreft je je vraag het volgende. Als Vrienden van het Oude Dorp Huizen zijn we niet deskundig op het gebied van de energietransitie. Daar waar het gaat om zonnecollectoren (op daken en tuinen) in het Oude dorp maken we ons wel zorgen rond de aantasting het karakter van het dorp. Het onderwerp hebben we dan ook regelmatig onder de aandacht van de gemeente gebracht maar die kan er gelet op de Rijks wetgeving ook niet veel aan veranderen. Als een gebouw geen Rijksmonument is zijn zonnecollectoren vergunning vrij, helaas. Wel brengen we graag alternatieven onder de aandacht zoals dakpannen die als zonnecollectoren stroom kunnen opwekken. Succes met je zoektocht naar een voor jouw goede energieoplossing.

   Yvonne van Sluys — 22 september 2020 09:51Beantwoorden

Geef een reactie