Er zijn weinig geschreven bronnen voor de geschiedenis van Huizen. De oudste stukken in het Streekarchief dateren van 1660. Maar er zijn wel veel verhalen. De Hervormde Gemeente schrijft op haar website dat reeds in de tiende eeuw op de plek van de Oude Kerk een kapelletje moet hebben gestaan, dat was gewijd aan St. Thomas. In 1409 werd de oude kapel, die op de plaats staat van de Oude Kerk tot parochie verheven.

Er zijn ook verhalen over de herkomst van het Huizer dialect. Vergelijkend taalonderzoek wijst uit dat veel woorden uit het Fries overeenkomen met het Huizer dialect.

En er zijn de verhalen die verzameld zijn door de gemeente en de Stichting Marketing Huizen in het kader van de promotie van Huizen. Die verhalen zijn te lezen op de website vanĀ www.beleven.org/sagen/huizen. Daar staat het winnende verhaal ‘Het mirakel van het Huizer Melkmeisje’ en ook ‘Hier is de plaats, waar is de man?’, ‘Peter en Anna – de neef van het Melkmeisje’, ‘De straf van de eenogige’ en ‘Floortje het bomenmeisje’.

.

 

Geef een reactie