Meerdere keren hebben wij ons uitgesproken tegen de huidige plannen van de gemeente om het Hoofdwinkelcentrum uit te breiden. Wij willen natuurlijk ook graag dat het gat in de Keucheniusstraat wordt ingevuld en dat winkelen in het dorp aantrekkelijker wordt, maar de plannen van de gemeente zijn te grootschalig en passen niet in het Oude Dorp. Ze zullen onherstelbare schade aanrichten aan het Oude Dorp.

De gemeente wil het winkelgebied in het Dorpscentrum uitbreiden met 8600 m2 Netto Vloer oppervlakte. De gemeente baseert zich daarbij op cijfers over winkelgedrag van jaren geleden, alsof er geen economische crisis dreigt, de LIDL niet is gekomen aan de Havenstraat, en er inmiddels niet lustig via internet wordt gewinkeld.

Deze grootschalige uitbreiding zal een aanzuigende werking hebben op vrachtverkeer en autoverkeer, waarvoor de gemeente geen oplossingen heeft. De uitgang van de parkeerkelder moet naast de Oude Kerk in de Kerkstraat komen. De Ceintuurbaan moet verbreed worden en uitgebogen, waarvoor een deel van de Oude Begraafplaats opgeofferd moet worden. Vrachtverkeer dat de hellingbaan naar het parkeerdak moet nemen heeft immers ruimte nodig om af te slaan en op te stellen.

Op het Prins Bernhardplein komt een rotonde, waarop autoverkeer, fietsers en voetgangers zullen strijden om voorrang;

Kleine, smalle straatjes in het Oude Dorp zullen verstopt raken vanwege het sluipverkeer.

De gemeente presenteert bij de plannen keer op keer een zogenaamde beeldkwaliteitsschets met sfeerplaatjes. Deze schets heeft geen enkele reële waarde.

Wij hebben daarom tegen deze plannen een bezwaarschrift/zienswijze ingediend.