De Oude Pastorie in de Oranje Weeshuisstraat heeft een nieuwe functie gekregen, woonzorghuis voor mensen met geheugenproblemen. In de sfeervolle woonomgeving van het dorpshart zijn 24 privé woonruimten gerealiseerd met eigen sanitair en diverse gemeenschappelijke ruimten. Zo zijn er drie lichte, gezellige woonkamers voorzien van een eetkeuken, is er een ontspanningsruimte met een infrarood sauna en relaxbad en een meditatieruimte waar een ieder vanuit zijn eigen levensovertuiging stilte en rust kan vinden.

Om dat te realiseren is er in de grote tuin van de Oude Pastorie een nieuw paviljoen gebouwd. De ruimte die overblijft wordt moestuin en boomgaard, waarin de bewoners kunnen werken of rusten.

In het gebouw zijn gastenkamers gerealiseerd voor partners en familie van bewoners die graag even in de buurt van hun dierbare willen zijn. Tevens zijn er een aantal studio’s waar ouderen met een zorgvraag, die nog zelfstandig thuis wonen, tijdelijk kunnen verblijven.

Het oude karakteristieke gebouw uit 1892 en het nieuwe paviljoen zijn op een zorgvuldige manier samengevoegd, zodat ze passen in het oude dorpshart. Dat was nog niet zo eenvoudig. Een gebouw waarin mensen met geheugenproblemen wonen en verblijven stelt bijzondere eisen. Maar ook de plaats waar het nieuwe gebouw moest komen heeft zijn eigen karakteristiek. De Vrienden van het Oude Dorp vinden dat de architect een bijzonder en passend gebouw heeft neergezet. Een aanwinst voor het Oude Dorp.

De tuin heeft een open karakter, waardoor er in de omgeving van de Oude Kerk, het dorpshart, ruimte is ontstaan.

De plantekening

Pastorie Plan