Het participatieproces rond het Keuhart: de stand van zaken (deel 1)

Schiet het een beetje op met het participatieproces rondom het Hoofd Winkel Centrum in het algemeen en het Keuhart in het bijzonder? Kunnen de participanten bestaande uit de Vrienden, het Hart van Huizen, het HIP en de bewonersgroep alsmede de gemeente nog wel door één deur? Zijn er al bruikbare ideeën? Tijd voor een update.

Alle participanten hebben als vertrekpunt een hoog ambitieniveau geformuleerd. Dat betekent dat er niet alleen wordt gekeken naar de invulling van het voormalige Keugat. Het streven is een totaalplan te creëren waarmee dit deel van Huizen op termijn weer een aantrekkelijk en vooral levendig centrum wordt voor de Huizers zelf, voor de winkeliers, voor de directe bewoners, voor toeristen en wellicht voor de regio. Er wordt overlegd, er zijn brainstormsessies, er wordt geschetst. De gemeente heeft erin toegestemd dat er een externe procesmanager bij werd betrokken. Onder zijn leiding wordt er aan een plan gesleuteld. Resultaat tot nu toe? We zitten in een fase waarin mogelijkheden, onmogelijkheden en wensen geïnventariseerd worden. Er liggen boeiende visies op de entree van het centrum door een herprofilering van de Naarderstraat, en de aanleg van een stadspark – rond het Oude Gemeentehuis en de Oude begraafplaats – dat dan weer mooi aansluit op het autovrije resp. autoluwe centrum. Nu al wordt er nagedacht over de kwaliteit en de sfeer die dit gebied moet uitstralen, over woningen, winkels en horeca, over een consumententrekker in de vorm van wellicht een tweede supermarkt en waar die dan moet komen, over de bevoorrading van winkels, over een verkeerscirculatieplan, over het in elk geval optisch renoveren van de winkelpanden aan de Kerkstraat, nu nog gekenmerkt door de zogeheten “Trespa-look”. Veel? En wat moet dat allemaal niet kosten, wat moet het opbrengen, wanneer is het klaar?

De grote gemeenschappelijke deler van alle deelnemers is dat we verder willen kijken dan alleen de bebouwingsmogelijkheden rond de Keucheniusstraat. Er staat nog wel het een en ander te gebeuren, de eerste stappen in een complex proces zijn gezet. De gemeente heeft een deadline gesteld – einde voorjaar – wanneer de planvorming gereed moet zijn voor met name het Keuhart. De Vrienden zitten tot nu toe wel goed in hun vel voor wat betreft de onderlinge samenwerking. Maar er is nog een lange weg te gaan.

28 januari 2016 — Filed under: Nieuws

Geef een reactie