Het participatieproces rond het Keuhart: de stand van zaken (deel 2)

648074bf-0da7-4226-84a8-fe64b3ea9fa1_thumb840Moet alles wat kan ook kunnen? Dat is zo’n beetje de fase waar we als Vrienden van het Oude Dorp zitten binnen het participatie proces. Met ons zijn alle participanten van mening dat we niet alleen maar moeten kijken naar de invulling van het Keugat. (zie ook de stand van zaken, deel 1). Het vertrekpunt is en blijft om een integrale visie los te laten op het Hoofd Winkel Centrum, en van daaruit plannen en mogelijkheden te ontwikkelen voor wat straks het Keuhart moet worden.
Wanneer je deze strategie niet volgt ben je straks alleen maar bezig een klein stukje grond te bebouwen dat alle toekomstige mogelijkheden blokkeert, of op zijn minst dramatisch in de weg zit. Dan wordt het huidige gat een grote valkuil.

Wat zijn nu de uitgangspunten van de Vrienden in dit hele traject? In september 2015, bij de start van dit proces, hebben we onze geloofsbelijdenis in 5 punten weergegeven.

  • Het Keuhart moet een gebied worden waar het prettig toeven is. Waar dus iets te zien is en te beleven valt. Het moet dus een echte publiekstrekker worden die aansluit bij het historisch karakter van het dorp. Dus geen tweede supermarkt.
  • Bij de ontwikkeling van het Keuhart moet rekening gehouden worden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het Raadhuisplein en het plein rond de Oude Kerk. Zeg maar de hoofdas die het economisch centrum en het cultureel-historisch centrum verbindt.
  • Entree van het dorp aan de Westzijde moet versterkt worden; daar mag best het oude postkantoor voor sneuvelen. Meenemen in de plannen: de verblijfsfunctie van het gebied bij de Oude Begraafplaats, het Oude Gemeentehuis en het park.
  • Het historisch karakter van het dorp rond het “moderne” centrum moet versterkt worden.
  • Vasthouden aan schaal, maat en karakter van het dorp. Het mag best een beetje rommelig; dat is het oude dorp nl. ook. Oud naast nieuw mag, mits het kwaliteit heeft.

Samengevat: de Vrienden willen het verleden niet herbouwen, maar wel dat er een aansluiting komt met het historisch karakter van het dorp. Het Keuhart moet een deel van het winkelcentrum worden waar elke burger van Huizen – maar ook daar buiten – graag komt en zich thuis voelt. Wonen, werken, winkelen, ontmoeten, verblijven, levendigheid en authenticiteit zijn belangrijke steekwoorden voor het hele gebied. Met daarbij een goede verbinding via de Krachtcentrale naar het Nautisch kwartier. Maar dat is weer een ander verhaal.

4 februari 2016 — Filed under: Nieuws

Geef een reactie