Het participatieproces rond het Keuhart: de stand van zaken (deel 3)

steunbouwfondsnodigvoorverplaatsenalbertheijn_1huizen

Het gonst de afgelopen weken in de lokale media over de verplaatsing van AH naar de rand van het dorp, het aangekondigde meedenken van Het Bouwfonds als eigenaar van een aantal panden in de Lindenlaan en het voorlopige stilzwijgen van AH zelf. Het wekt de indruk dat het Keuhart en de herinrichting van het Hoofd Winkel Centrum alleen maar gestalte kan krijgen als de AH uit de Lindenlaan verdwijnt en verplaatst wordt richting Ceintuurbaan. Want – zo wordt het weergegeven – dat is de wens van de participatiegroepen die samen met de gemeente meedenken over het voormalige Keugat en de aanpalende omgeving. Vinden de Vrienden dat dan ook, hebben zij deze wens hardop uitgesproken? 

Even voor alle duidelijkheid: het verplaatsen van de AH is geen uitgesproken wens van de Vrienden, het is één van de opties die nog onderwerp van gesprek is. Enerzijds kent deze mogelijkheid voordelen mbt de bevoorrading met grote vrachtwagens, anderzijds werpt het meteen de vraag op wat dit voor impact heeft op de Lindenlaan. Wat ga je doen met het leegkomende pand (waar het Bouwfonds eigenaar van is), wat komt er voor in de plaats? Voor ons zal dat in geen geval een 2e supermarkt zijn of een andere grootschalige winkel à la Action.

De Vrienden streven naar een kwaliteitsimpuls voor het hele winkelcentrum: sfeervolle omgeving, meer groen, betere, leukere en bijzondere winkels, kwalitatieve horeca (beslist geen snackbars of  pizzeria). Daartoe zou de gemeente ons inziens “branchemanagement” moeten invoeren. Ofwel: wat voor soort winkels, horeca of eventueel mengvormen zijn aantrekkelijk voor Huizers, toeristen, winkeliers en de regio, op welke manier kun je dat sturen?

Bij de ontwikkeling van het Keuhart kijken de Vrienden verder dan de Keucheniusstraat lang is. Met de andere participanten willen wij het Keuhart deel laten uitmaken van een totale gebiedsontwikkeling, gebaseerd op de (nabije) toekomst van Huizen. Dan hebben we het over bijvoorbeeld een Stadspark, een herprofilering van de Naarderstraat, ondergronds parkeren en een Horecaplein. Keulen en Aken hoeven niet op een dag gebouwd te worden. Maar je moet wel weten waar je naar toe wilt.

En dan de alles omvattende vraag: hoe zien de Vrienden de invulling van Keugat? Paul te Grotenhuis van Inretail schreef recent over kansen in overbewinkeld Nederland: “Creativiteit staat voorop. En die zou vooral moeten komen uit het midden-en kleinbedrijf. Noem het Berlijn in het klein. Daar zie je veel creatief ondernemerschap en nieuwe concepten in kleine straatjes, op plaatsen waar de huren betaalbaar zijn”. Als de Vrienden het Keuhart voor morgen mogen schetsen, dan komt dit aardig in de buurt. Wonen, winkelen, eten en drinken, daar gaan we ons hard voor maken. En hoe dat er uit moet komen te zien? Dat is een volgende stap, de inspiratie daarvoor ligt om de hoek. Of liever nog, geef ons jouw idee. Gaan we in de kenmerkende Huizer stijl van het Oude Dorp, neigen we naar kleinstedelijke retro, larderen we een en ander met een tikkeltje Provencaals joie de vivre, moet het fantasierijk Hundertwasser worden, een vleugje Gaudi wellicht? Laat maar eens weten hoe jij het ziet.

dbba1d12eae93261bf3871caea14365f   d7a2f18ab217fca432894ed52c131f93 402ceb16ff0886d54b732077b32ab7b7 2b4a41df561131e2fe9ca1d4cb8f2dbc

26 februari 2016 — Filed under: Nieuws — Tags: ,

2 Comments

  1. ‘Creativiteit staat voorop. En die zou vooral moeten komen uit het midden-en kleinbedrijf’. Graag mee eens, maar zolang de politiek niet openstaat voor bruisende mogelijkheden ook op zondag lijkt me dagdromen over Gaudi en Hundertwasser niet zo heel erg realistisch.

    George Laeijendecker — 26 februari 2016 19:58Beantwoorden

  2. Als ah verdwijnt ďat maar jumbo.aldi maar geen leegstand.het voor de bouw geregeld zijn wie in het leegstand pand komt

    agvijlbrief — 26 februari 2016 22:47Beantwoorden

Geef een reactie