‘100 jaar Molen in Huizen’: van 1 aprilgrap naar serieus project

02 april 2016. Door de Dichtbij redactie (Nieuwsblad voor Huizen)

HUIZEN – De Molen keert terug in Huizen. Weliswaar niet in het Keuhart aan de Keucheniusstraat zoals op 1 april werd aangekondigd, maar op andere plaatsen en in andere gedaantes. Er wordt met het Boek Huizer Molen (1)Huizer Museum, de Historische Kring Huizen en de Vrienden van het Oude Dorp Huizen samen-gewerkt in een themaprogramma over de Huizer Molen, dat naar verwachting loopt van oktober 2016 tot maart 2017.

Aandacht voor molens is maatschappelijk relevant; iedereen wil zo’n ding hebben vanwege de schone energie, maar niemand wil hem in zijn achtertuin. Dat geldt nu, maar ook in 1916 toen de Huizer Molen werd afgebroken. Dat is nu 100 jaar geleden en daarmee een mooi moment om te herdenken, reflecteren, conserveren en recht te zetten waar we wellicht spijt van hebben of destijds hebben verzuimd. Het Museum, de Historische Kring en de Vrienden zien in het 100 jaar Molenthema een kans om historisch erfgoed te verankeren en uit te dragen. Dit in samenhang met thema’s van nu. Eeuwenlange historie kan hierin een leerschool zijn. Daarnaast is het een uitgelezen kans voor deze drie organisaties om op dit project samen te werken.

‘100 jaar Molen’
100 jaar Molen voorziet in een aantal samenhangende activiteiten. Een tentoonstelling in het Huizer Museum plaatst de Molen(s) in Huizen in historisch perspectief en toont kunstwerken over de Molen. De plaats van de Molen toen en nu: van bron naar product, het opwekken van energie, als landmark en als belangrijk element voor de dorpsstructuur. Workshops, buitenactiviteiten en schooleducatie maken deel uit van dit tentoonstellingsprogramma. De Molen krijgt ook alle aandacht in historische artikelen, lezingen en excursies.
Voorts worden inwoners van Huizen betrokken bij dit thema en bij de oprichting van een zichtbare herinnering aan de Molen in Huizen. Een informatiezuil is de minimale ambitie, met een uitdaging naar een replica of zelfs volledig werkende molen als nieuwe landmark.

1 april grap
Herplaatsing van de Molen en dan in het centrum van het dorp aan de Keucheniusstraat met allerlei historische attracties eromheen was een wensdroom, die zich perfect leende voor een 1 aprilgrap in de diverse media. Hoewel de grap door vrijwel iedereen direct werd doorzien, is het geven van aandacht aan het thema 100 jaar Molen volop gelukt. De Huizer Molen komt in ieder geval terug, al is het in de vorm van een dierbare herinnering met een mooi verhaal en wellicht in kleiner formaat.
Het Museum, de Historische Kring en de Vrienden zijn in deze samenwerking aanwezig met een stand op de Erfgooiersdag (6 mei), om uitleg te geven aan inwoners en hen bij het project 100 jaar Molen te betrekken. Alle suggesties zijn welkom op E: 100jaarmolen@historischekringhuizen.nl.

 

2 april 2016 — Filed under: Media — Tags: ,

Geef een reactie