Het participatieproces rond het Keuhart: de stand van zaken (deel 5) en de brief

Het participatieproces nadert de voorlopige eindfase, er wordt gewerkt aan een laatste rapportage. Daarover zeer binnenkort zeer veel meer. Eerst maar even de brief die de participanten gezamenlijk hebben laten uitgaan naar aanleiding van een zeer slordig krantenartikel door een of kennelijk slecht geïnformeerde journalist of een verslaggever die graag onrust creëert en uitgaat van onderlinge heibel alsmede een gemeente die de hakken in het zand zet, Dit schrijven de participanten om de onrust weg te nemen, zoals het dus werkelijk zit.Keu-gat met hek

In het artikel ‘De klok tikt boven het Keu-gat’ d.d. 21 mei jl. lijkt de journalist er weinig fiducie in te hebben dat het participatietraject over het dorpshart in Huizen tot een positief einde komt. Zo wijst hij er op dat de participanten allemaal hun eigen wensen hebben, dat de gemeente en participanten een tegengestelde scope hebben (alleen het Keu-gat vs. brede blik) en het gemor over de starre houding van de gemeente. Als direct betrokkenen vinden wij het van belang het door hem geschetste beeld bij te stellen. Natuurlijk zijn er verschillende wensen en belangen, daarom nemen we ook als participant deel in dit proces! Belangrijker is dat wij er in slagen om met een gezamenlijke visie te komen. Al was het maar omdat wij het belang daarvan inzien. En die visie delen wij graag met de gemeente om samen met hen het overstijgende belang te dienen.

Ook de door de journalist genoemde tegenstelling tussen participanten en gemeente wat betreft de scope van het te ontwikkelen gebied behoeft nuancering. Ja, het College wil zich in eerste instantie beperken tot het ontwikkelen van het Keu-gat, zodat de planning kan worden gehaald. Er is echter begrip voor de bredere blik die de participanten voorstaan. Hierbij hebben vooral de Kerkstraat met Blokkerpand en de Vershof, de parkeerproblematiek en het gebied van de Naarderstraat de aandacht. De gemeente en participanten zijn in gesprek over hoe deze aandachtspunten, die wij van groot belang achten voor een goede ontwikkeling van de Keucheniusstraat, kunnen worden geborgd in een langere termijnagenda. Als participanten willen wij ook in de toekomst graag bij deze agenda betrokken blijven.

Dan het veronderstelde gemor: het elkaar leren verstaan en vertrouwen heeft tijd gekost. Maar wat ons betreft benadrukken wij liever de positieve kant: dat politieke partijen en gemeente willen investeren in burgerparticipatie en dat alle partijen zich er zo voor inspannen om dat mooie democratische proces te doen slagen. Het uiteindelijke doel is om samen tot een voorkeur te komen en als we kijken naar de vorderingen die in zo’n korte tijd zijn gemaakt, zijn we zeer positief en enthousiast. Want laten we eerlijk zijn, welk proces waarbij meerdere partijen betrokken zijn verloopt zonder discussie? En is die levendige discussie niet juist de kern van het traject en de manier om draagvlak te krijgen? Zolang er maar met open vizier wordt gehandeld en ieders inbreng serieuze aandacht krijgt.

Wij gaan als participanten samen met de gemeente de uitdaging aan om de laatste loodjes te leggen van dit participatieproces, binnen de gestelde termijn en met een positieve uitkomst. En we blijven graag als participanten betrokken bij de uitvoering: want daarvoor hebben we er al die energie in gestopt, voor een prachtig eindresultaat!

Binnenkort meer nieuws over de eindrapportage!

29 mei 2016 — Filed under: Nieuws — Tags: ,

Geef een reactie