De onrust van de Vrienden over de Valkenaarstraat.

De Vrienden volgen de ontwikkelingen in het Oude Dorp nauwgezet. Onder andere door vergunningen uit te pluizen in de Omrooper, het bijwonen van vergaderingen van de Welstand Commissie en het signaleren van verontrustende geluiden van buurtbewoners. En waar stuit je dan ineens op?  valkenaarstr nr2Op de oude boerderij aan de hoek Valkenaarstraat/Kerkstraat die recent aangekocht is en waar nogal drastische plannen voor zijn ontwikkeld. Wij stuitten op drie zaken die op zijn minst een uiterst kritische beschouwing verdienen:

  1. Wijziging bestemmingsplan;
  2. Sloop aanvraag: er gaat veel gesloopt worden. Eigenlijk blijven alleen de buitenmuren van het pand staan. De aanvraag gaat ervan uit dat alle bijgebouwen inclusief hooimijt worden gesloopt;
  3. Bouw aanvraag voor “herstel” van zeg maar de boerderij plus twee bijgebouwen.

Nu kan je wel hard gaan roepen dat het een schande is, dat de gemeente nog steeds niet begrijpt wat waardevol is en behouden moet worden,  maar de Vrienden gaan iets nauwkeuriger te werk. Het pand heeft merkwaardig genoeg geen monumentale status en valt net even buiten het beschermde dorpsgezicht. Geen poot om op te staan dus? Kom, kom, de Vrienden zetten zich ook in voor het behoud van karakteristieke panden die van grote toegevoegde waarde zijn en in feite vallen onder ons Huizer historisch erfgoed . Dus is er inmiddels een brief geschreven naar het college van B&W alsmede de gemeenteraad, er is een schrijven gegaan naar de nieuwe eigenaren om te praten over de  plannen en er is intensief contact en overleg met de buurtbewoners die zoals ze hebben aangegeven “zich te pletter zijn geschrokken”.

De vrienden staan op scherp en zullen er alles aan doen om – zoals onze Nel Hoogmoed op Face Book schreef –  dit pareltje te behouden. Volgens de reguliere weg. Maar als het niet anders kan meten we ons de rol aan van de luis in de pels van de gemeente Huizen. Er is al genoeg moois in ons dorp verdwenen.

7 juni 2016 — Filed under: Nieuws — Tags:

Geef een reactie