Het Gat van Huizen: zorgt de Boerderijsessie van de Vrienden voor een andere manier van denken?

 

Elke week publiceren we een fragment uit het Gat van Huizen, het boekje van de Vrienden waarin een beeld wordt geschetst van meer dan 20 jaar politiek gekrakeel rondom een stukje braak liggende grond in het Centrum van het Oude Dorp, beter bekend als het Keugat. Voor de liefhebber van een klein deel uit de roerige Huizer geschiedenis: het boekje is te koop voor € 7,95, en te bestellen bij Charlotte Fontein, via:  info@vriendenvanhetoudedorphuizen.nl

3 februari 2014. Boerderijsessie van de Vrienden. Het ziet er naar uit dat de gemeente en de ontwikkelaars voor de zoveelste keer in een impasse terecht zijn gekomen. De gemeenteraadsverkiezingen naderen. Tijd voor een omslag in het denken? Op dat moment besluiten de Vrienden van het Oude Dorp een actiebijeenkomst te organiseren  om  aan te tonen dat het anders kan, dat het anders moet. Het blijkt het juiste moment, het wordt een avond die een unieke beweging in gang zet.

De hoge opkomst op 3 februari, de Boerderij aan de Hellingstraat barst bijna uit zijn oude voegen, geeft aan dat er grote behoefte is aan verandering. Er zijn veel belangstellende dorpsbewoners, winkeliers, raadsleden en zelfs ontwikkelaars aanwezig. Gastspreker Karel Loeff houdt een intrigerend betoog over het DNA van Huizen; er wordt een onderzoek gepresenteerd door Locatus over winkelleegstand en de kansen voor Huizen; en retailgoeroe Carin Frijters geeft haar visie op het veranderende winkellandschap, het nieuwe winkelen en alternatieve winkelconcepten. Na stevige discussie wordt voor iedereen duidelijk dat het beoogde winkelcentrum niet meer van deze tijd is. De weg moet worden vrijgemaakt voor een nieuw plan, voor een nieuwe visie. Een van de ontwikkelaars laat zich zelfs ontvallen dat het misschien beter was geweest als ontwikkelaars en gemeente zelf eerder draagvlak hadden gezocht. Hear, hear!

De grote omwenteling krijgt gestalte. Bij de verkiezingen van 2014 komt er  een einde aan de VVD-PvdA-CDA coalitie, CDA, D’66, GL, ChristenUnie, SGP en Dorpsbelangen grijpen de macht. De nieuwe coalitie maakt een speerpunt van de oplossing van het Keuchenius hoofdpijndossier. In het collegeprogramma 2014 – 2018 staat het aldus verwoord: In het belang van het voorkomen van verdere stagnatie van de ontwikkelingen binnen het Hoofdwinkelcentrum neemt het college het initiatief om in deze raadsperiode, in overleg met alle betrokken partijen, een oplossing te vinden voor het al jarenlange braakliggende Keucheniusgebied. Deze oplossing moet worden bezien in het licht van de samenwerkingsovereenkomst met de ontwikkelaars, waarmee zo nodig aanvullende afspraken moeten worden gemaakt.’  Met alle betrokken partijen, hoe klinkt dat?  Dus met het Huizer Initiatief Platform, winkeliers, bewoners, de Vrienden en anderszins (groepen) burgers is de eerste veronderstelling. Gaat dit leiden tot een eind aan decennialang politiek onvermogen? Wie in wonderen gelooft mag het zeggen.

25 juni 2015 – Einde van SOK

Er staat een officiële mededeling op de website van de Gemeente Huizen: ‘Op 25 juni 2015 heeft de gemeenteraad besloten om Samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de ontwikkelaars van het Keucheniusgebied te beëindigen. Deze SOK is ontstaan in 2008. Ook heeft de gemeenteraad op 25 juni 2015 besloten in te stemmen met aankoop van het (braakliggende) perceel Keucheniusstraat 18 en de woningen Tuinstraat 12 en 14. Met deze besluiten is de weg vrijgemaakt voor een andere ontwikkeling van het gebied. Deze ontwikkeling wordt voorbereid via een interactief proces met belangengroeperingen en omwonenden. Er wordt gedacht aan een herontwikkeling in de sfeer van woningen, eventueel aangevuld met winkels. Deze nieuwe richting betekent dat het winkeluitbreidingsplan, waarover in de SOK afspraken waren gemaakt, is verlaten. Het bestemmingsplan, dat nodig was voor dit winkeluitbreidingsplan, wordt niet verder in procedure gebracht. De planning is erop gericht om midden 2016 de randvoorwaarden voor herontwikkeling vast te stellen. Daarna kan een aanbesteding worden voorbereid.’

Dit besluit, het opheffen van de SOK, valt als een donderslag bij heldere hemel. Of het anders had gekund, blijft altijd de vraag, Maar het maakt wel de weg vrij om eindelijk constructief aan het werk te gaan: hoe minder belanghebbende partijen zich er tegen aan bemoeien, des te minder kans op stront aan de knikker. Er is maar één partij niet echt blij met deze eenzijdige opzegging van de samenwerkingsovereenkomst, en dat is projectontwikkelaar Gerrit Jan Visser. Hij kondigt aan juridische stappen te zetten, desnoods tot aan het Europese Hof. Visser beschuldigt de gemeente van het verlenen van ongeoorloofde staatssteun. Maar die houdt de poot stijf, de weg ligt open voor een voor Huizen uniek proces: participatie.

5 juli 2017 — Filed under: Nieuws — Tags:

Geef een reactie