In herinnering aan Hansje Dol

Huizen 01-02-2022

Vandaag kwam bij ons het bericht binnen dat één van de grondleggers van de Vrienden van het Oude Dorp Huizen is overleden, Hansje Dol. Wat een prachtige, liefdevolle, hartelijke en sociaal bewogen mens (zoals ze mensen vaak liefdevol noemde) is hiermee heengegaan.

Als mede-oprichtster van de Vrienden van het Oude Dorp Huizen was ze eind jaren 80 zeer geraakt (zeg maar gerust in haar wiek geschoten) door de plannen om het oude postkantoor (aan Kerklaan waar nu de Vershof staat) af te breken. Het was één van de aanleidingen om uiteindelijk de Stichting Vrienden van het Oude Dorp Huizen te beginnen. Helaas beseffen we nu veel breder dan toen dat dit soort gebouwen bij het DNA van het dorp horen. Als die verdwijnen verdwijnt er een stuk van de identiteit van het dorp. Een ander ‘wapenfeit’ van Hansje is haar inzet voor de restauratie van de prachtige muur rond een deel van de oude begraafplaats.

Met haar (bestuurlijk) afscheid van de Vrienden in 2014, ze was 25 jaar actief, was haar strijdlust voor het behoud van het dorp niet verdwenen. Ze bleef ons stimuleren en activeren. Zo was haar inzet voor het behoud van Schipperstraat, de voormalige bakkerij uit begin 1700 met nog aanwezige ovens, één van haar acties waar ze zich helemaal voor inzette.

Dankbaar zijn we voor haar hartelijke persoonlijke betrokkenheid bij mensen, haar attenties bij gebeurtenissen in de persoonlijke sfeer, haar steun aan kerkgebouw ‘de Engel’ en allerlei culturele activiteiten.

Mede door de onvermoeibare inzet van Hansje is er nu meer aandacht voor ons cultureel erfgoed en de menselijke betekenis daarvan. We zullen ons haar blijven herinneren als een inspirerende, lieve, enthousiaste en sociaal bewogen vrouw met een heel warm hart voor het oude dorp Huizen, haar inwoners en oud-leerlingen. We missen in haar een Vriendin van het eerste uur.

Namens het bestuur van de Vrienden

Fred Sanders

3 februari 2022 — Filed under: Geen categorie

Geef een reactie